Χοιρινό με πράσα, σέλινο και λεμόνι


Κρέας λουκούμι, με γεύση καταπληκτική και υπεροχή λεμονάτη σαλτσούλα.Μια διαφορετική εκδοχή της παραδοσιακής συνταγής, χωρίς αυγολέμονο.Συνοδεύεται με πατάτες πουρέ,  με ρύζι, ή με ζυμαρικά.

Υλικά (4 πιάτα)

  • 1 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
  • 3 πράσα κομμένα φετάκια το άσπρο μέρος και το πιο τρυφερό από το πράσινο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι σέλινο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 2-3 καρότα σε φετάκια
  • ελαιόλαδο
  • χυμός 1 λεμονιού, λίγο νερό
  • αλάτι, πιπέρι, (καυτερή πιπερίτσα ή μπούκοβο αν θέλετε)

  • 1-2 μέτριες πατάτες σε κομματάκια καρέ (μην τις βάλετε αν το σερβίρετε με πατάτες πουρέ)
  •         Ή
  • 1-2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ.

    • Πως φτιάχνεται
      1. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγο μόνο του. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα να σοταριστούν και αυτά λίγο. Μετά τα καρότα και λίγο πιο μετά το σκόρδο και τις πατάτες. Όταν μελώσουν λίγο τα αποσύρουμε σε ένα πιάτο. 
      2. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα, όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα κομμάτια του χοιρινού να σοταριστούν.
      3.  Έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά που έχουμε βάλει στο πιάτο, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, σέλινο και στο τέλος λίγο νερό να σκεπαστούν όλα τα υλικά και λίγο πιο πάνω.
      4. Μόλις πάρει βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένδειξη και αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένο.
      5. Ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το φαγητό να μην κολλήσει .Όταν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
      6. Στο τέλος πρέπει να μείνει, όχι με πολύ ζουμί αλλά, με ωραία δεμένη σάλτσα. Βοηθά σε αυτό το άμυλο της πατάτας. Αν δεν βάλουμε πατάτες πρέπει να δέσουμε τη σάλτσα με 1-2 κουταλιές κορν φλαουρ διαλυμένο σε μισό ποτηράκι κρασιού κρύο νερό, που το ρίχνουμε στη σάλτσα λίγο πριν το σταμάτημα του βρασμού.
      7. Χρειάζεται περίπου 1 ώρα και 15΄.