Κρεατόπιτα κεφαλονίτικη

Κρεατόπιτα κεφαλονίτικη, φημισμένη .Συνταγή αξεπέραστη. Με την τέχνη και το μεράκι  της Ναυσικάς και τις δικές της συμβουλές για υπέροχο φύλλο.







Υλικά
  • 1/2 κιλό αρνάκι και 1/2 κιλό χοιρινό * 
  • 3-4 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι 
  • 1 πατάτα μέτρια κομμένη σε κύβους
  • 1/2 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • αλάτι , πιπέρι
* ή μπορείτε να βάλετε 1 κιλό μόνο από το ένα είδος.Ποτέ όμως μοσχάρι.

μυρωδικά: 
1/2 κουταλάκι μαντζουράνα και 1 κουταλάκι μέντα και μαϊντανό
ή
κανέλα, λίγο μπαχάρι
Για το φύλλο
  • 1/2 κιλό αλεύρι 
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • χλιαρό νερό όσο πάρει 
  • λίγο αλάτι
 Πως φτιάχνεται
  1. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια .
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι σοτάρουμε ελαφρά και ρίχνουμε και το σκόρδο.
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε ελαφρά , λίγα λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε το κρέας να βράσει.
  5. Έπειτα βάζουμε το βρασμένο κρέας σε ένα μεγάλο μπολ .Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα μυρωδικά της αρεσκείας μας και τελευταίο το ρύζι.Ανακατεύουμε πολύ καλά και το αφήνουμε κατά μέρος για να φτιάξουμε το φύλλο.
Για το φύλλο:
  1. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Κόβουμε οτι περισσεύει στο χείλος του ταψιού.Γυρνάμε το υπόλοιπο προς τα μέσα ώστε να σχηματιστεί κόθρος. Στο κέντρο του ταψιού τοποθετούμε ένα πιατάκι και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε στο φύλλο ένα κύκλο. Αυτό θα βοηθήσει στο ψήσιμο. Σε ένα φλυτζάνι βάζουμε λάδι και νερό και με ένα πινέλο πασαλείβουμε την πίτα. Αυτή τη διαδικασία θα την κάνουμε άλλες τρείς φορές όση ώρα θα ψήνεται.Δηλαδή θα βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και θα την ξαναπερνάμε με λάδι και νερό.
  2. Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση .Ρίχνουμε το κρασί , το λάδι το αλάτι και λίγο νερό.Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι προς τα υγρά και να ζυμώνουμε .περιμένουμε λίγο να δούμε αν χρειάζεται και άλλο νερό .Νερό προσθέτουμε γουλιά γουλιά ώστε να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Όμως πρέπει να περιμένουμε τη γλουτένη του αλευριού να δράσει.
  3. Μετά από λίγο χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια .Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το κάθε φύλλο με την βοήθεια του πλάστη.Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το φύλλο. προσθέτουμε τη γέμιση (δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστή).

Ψήνουμε στους 220 -250 (ίσως και λίγο πιο κάτω ανάλογα με το φούρνο)  στις αντιστάσεις για καμιά ώρα