Ρεβύθια με σπανάκι

Βαρεθήκατε τα ρεβύθια σούπα; Μια εύκολη συνταγή που αρέσει σε όλους.

Υλικά (3-4 άτομα)
  • 1/2 κιλό ρεβύθια
  • 3 - 4 χούφτες σπανάκι
  • 1κρεμμύδι ξερό
  • 1 μικρό πράσο
  • 2 κρεμμυδάκια χλωρά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λεμόνι και ξύσμα λεμονιού
  • λάδι
  • κίμινο, αλάτι, πιπέρι
Πως φτιάχνεται 
Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο αλάτι χονδρό να φουσκώσουν.
Την επομένη μέρα βράζουμε τα ρεβύθια:

  1. Αφού τα ξεπλύνουμε , ξαναβάζουμε λίγο νερό και τα βάζουμε στη φωτιά.Μόλις πάρουν βράση τα σουρώνουμε , ξαναβάζουμε νερό 2 -3 δάχτυλα πάνω απο τα ρεβύθια και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς σιγανή φωτιά.
  2. Σταματάμε το βράσιμο πριν χυλώσουν , λίγο πριν τα έχουμε αλατίσει ελαφρά , έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο και αν θέλουμε ένα κλωναράκι φρέσκιας ρίγανης. 
  3. Μετά τα βγάζουμε σε ένα μπωλ με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.
Για τα λαχανικά
  1. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μια δυο χούφτες σπανάκι (ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού). Αλατίζουμε ελάχιστα και μια μια τσιμπίδα γυρνάμε το σπανάκι να μαραθεί όμορφα.Το αποσύρουμε σε ενα πιάτο.Ξανά η ίδια διαδικασία και για το υπόλοιπο σπανάκι.
  2. Έπειτα έρχεται η σειρά να περάσουν από το τηγάνι και τα υπόλοιπα λαχανικά , ένα ένα με τη σειρά του.Σε όλη αυτή τη διαδικασία προσέχουμε να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά.Θέλουμε μόνο να "μελώσουν" και όχι να καούν. Προσοχή μην το παρακάνετε με το λάδι.Ελάχιστο έως καθόλου, ίσως έχει μείνει στο τηγάνι
  3. Έπειτα ρίχνουμε τα ρεβύθια στο τηγάνι .Ήρθε η σειρά τους να πάρουν τη γεύση που υπάρχει μέσα στο τηγάνι και να στεγνώσουν λίγο.τα γυρνάμε μια δυο φορές , κουνώντας το τηγάνι και τώρα ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, λίγο κύμινο και λίγο πιπέρι.Βάζουμε και τα λαχανικά και ανακατεύουμε ελαφρά.Ρίχνουμε τώρα και λίγο χυμό λεμονιού(ανάλογα με την προτίμησή μας)
  4. Ειδάλλως μπορούμε να φτιάξουμε  λεμονόλαδο και να τα περιχύσουμε μετά, στο πιάτο του ο καθένας.
  5. Λίγο ξύσμα λεμονιού για το τέλος.

Αν θέλετε το φαγητό να μην είναι πολύ στεγνό μπορείτε πριν το αποσύρετε από τη φωτιά να προσθέσετε λίγο από το ζωμό του βρασίματος.


Επίσης υπέροχα ταιριάζει και μια κουταλιά ταχίνι στο πιάτο , όποιου θέλει η και λίγα κομματάκια καρέ πορτοκαλιού.