Κορμός χριστουγεννιάτικος

Πολύ ωραίο γλυκό κατάλληλο για το χριστουγεννιάτικο δείπνο. Όποιος το φτιάξει μια φορά το ξαναφτιάχνει . Πανάλαφρο παντεσπάνι , υπέροχη κρέμα και γλάσο σοκολάτας.Γίνεται σε τρία στάδια και καλύτερα να είναι φτιαγμένο από την προηγούμενη μέρα.Μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές,

Υλικά
για το παντεσπάνι
8 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει
12 κ.σ. ζάχαρη
4 αβγά
4 κ. σ. κακάο
1κ.γ μπαίκιν πάουντερ
2 κ. σ. νερό
βανίλια      , ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

για την κρέμα
250 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
125 γρ, κρέμα γάλακτος 35%
125 γρ γάλα

ή κρέμα με τυρί φιλαδέλφεια από εδώ
   σε αυτή την κρέμα μπορούμε να βάλουμε κομματάκια από γλυκό κουταλιού  ή φιλέ αμυγδάλου ελαφρά καβουρδισμένο σε ένα τηγανάκι

για το γλάσο
κουβερτούρα
γάλα
βούτυρο   πως φτιάχνεται : εδώ

Πως φτιάχνεται το παντεσπάνι
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπαίκιν πάουντερ
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα ασπράδια των αβγών με λίγη από την ζάχαρη να γίνουν ωραία μαρέγκα.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη,και την βανίλια να γίνουν  κρέμα
Βάζουμε τη μισή μαρέγκα στους κρόκους διπλώνοντας με μια σπάτουλα οχι με το μίξερ γιατι θα πέσει ο αφρός. Ρίχνουμε το λίγο νεράκι..Ανακατεύουμε .Προσθέτουμε εναλλάξ μαρέγκα , αλεύρι  συνεχίζοντας το απαλό ανακάτεμα.
Σε ένα μακρόστενο ταψάκι στρώνουμε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε στον αέρα στους 170 (προθερμασμένος φούρνος) για 12 λεπτά.
Όταν ψηθεί ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι σε μια καθαρή πετσέτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη .
Μετά από λίγο και όσο είναι ακόμα ζεστό το τυλίγουμε σε ρολό για να πάρει το σχήμα του κορμού και το αφήνουμε έτσι αρκετές ώρες.

πως φτιάχνεται η κρέμα μους
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί πάρα πολυ.(οχι να βράσει)
Εν τω μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαν γιαούρτι.(μην το παρακάνετε θα κοψει)
Σε ένα μπολ έχουμε τοποθετήσει την τεμαχισμένη κουβερτούρα και της ρίχνουμε το ζεστό γάλα λίγο λίγο να μαλακώσει η σοκολάτα και μετα ανακατεύουμε με το σύρμα .
Στη συνέχεια ενσωματώνουμε και την κρέμα γάλακτος.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα πλατύ σκεύος και το βάζουμε για πάνω απο μια ώρα στο ψυγείο.

¨η φτιάχνουμε την κρέμα τυριού

ή χτυπάμε σαντιγύ

Συναρμολόγηση
Ξετυλίγουμε προσεχτικά το παντεσπάνι.
Αν το παντεσπανι έχει βγεί χοντρό μην διστάσετε να το κόψετε με ένα μακρύ μαχαίρι σε δύο επίπεδα.
Ραντίζουμε το παντεσπάνι με κονιάκ ή με σιρόπι καφέ.
Απλώνουμε την κρέμα και ξαναδιπλώνουμε με προσοχή
Κόβουμε και ισιώνουμε τις άκρες, μεταφέρουμε τον κορμό στο σκεύος που θα τον σερβίρουμε .

Γαρνίρισμα 
Απλά με ζάχαρη άχνη
ή
 με γλάσο σοκολάτας΄
ή
πασαλείβουμε τον κορμό με κρέμα μους

Καλή επιτυχία