Τσουρέκια



Αρωματικά τσουρέκια, φινετσάτα. Το αποτέλεσμα είναι εσωτερικά είναι σαν αφρός . Κάντε ότι λέει η συνταγή και η επιτυχία είναι σίγουρη. Δώστε χρόνο στο ζυμάρι να ξεκουραστεί, αν σας φαίνεται οτι η ζύμη δεν είναι σωστή, για κανένα λόγο μην προσθέτετε συνεχώς αλεύρι. αν φτιάχνετε τσουρέκια για πρώτη φορά, ας ξεκινήσετε με τη δεύτερη συνταγή που βγαίνει πιο εύκολα.

Υλικά για 2 τσουρεκια
  • 35 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)    
  • 35 γραμμάρια βούτυρο αγελάδoς     (ή  μόνο 70 βούτυρο αγελάδας)
  • 100  γραμμάρια φρέσκο γάλα
  • 100-160  γραμμάρια ζάχαρη (ανάλογα με την προτίμηση σας)
  • 3 αυγά
  • 5  γραμμάρια  (μισό κουταλάκι του γλυκού) μαχλέπι σκόνη  (μπορεί και περισσότερο)
  • 5  γραμμάρια μαστίχα τριμμένη                     (ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο)
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 100  γραμμάρια νερό χλιαρό
  • 40  γραμμάρια φρέσκια μαγιά της μπύρας
  • 550 - 650  γραμμάρια αλεύρι   σκληρό
  • 1 αυγό για επικάλυψη (αν τα θέλετε "ξανθά" μόνο ασπράδι)
  • αμύγδαλο φιλέ
 Πως τα φτιάχνουμε
Αν δεν βρήκατε μαχλέπι σκόνη , τοτε βάλτε στο μούλτι λίγη ποσότητα απο τη ζάχαρη , τη μαστίχα και το μαχλέπι .
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.  
  2. Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μίγμα με τα βούτυρα.
  3. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
  4. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε (τουλάχιστον 15 λεπτά)  έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματος του σκεύους, (όταν το ζυμάρι μείνει για να φουσκώσει θα πλάθετε εύκολα). Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα (τον γάντζο).
  5. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.(καλύτερα να έχει λιγότερο αλεύρι παρά να χαθούν όλα τα υλικά απο το πολύ αλεύρι) 
  6.  Φτιάχνουμε μια μπάλα , τη βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο αλεύρι στον πάτο του, χαράζουμε σε σταυρό, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός.
  7. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη (για να φτιαξουμε 2 τσουρέκια).
 Πλέξιμο

Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε τα 3 σε πλεξούδα.

Το πιο καλό πλέξιμο είναι με 4 κορδόνια , γιατι έτσι δεν χάνει το σχήμα του απο το πολύ φούσκωμα (Σταυρώνετε τα κορδόνια με τη σειρά : Βάλτε το 4ο να γίνει 2ο , το 1ο να γίνει 3ο , το 2ο να γίνει 3ο κλπ)
 Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου.
 Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα.
 Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινο αυγό το βάζουμε αφού φτιάξουμε την πλεξούδα και πριν το αφήσουμε να ξαναφουσκώσει για να μην  τραυματίσουμε το τσουρέκι μετά και ξεφουσκώσει.
 Ανακατεύουμε το αυγό μ’ελάχιστο νερό και μ’ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού.
 Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου ή 160 στον αερα για 20-25 λεπτά  μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.



 Μυστικά επιτυχίας
  • οπωσδήποτε σκληρό αλεύρι
  • περισσότερο αλεύρι απο 650 γρ  δεν θα βάλετε
  •  το καλό δούλεμα της ζύμης, τουλάχιστον 15 λεπτά
Η συνταγή είναι βασισμένη σε συνταγή του Στ.Παρλιάρου.