Μοσχάρι κοκκινιστό με ρύζι

 Βασική συνταγή για κοκκινιστό μοσχάρι .Μπορεί να συνοδευτεί απο ρύζι , ή ζυμαρικά , ή πατάτες τηγανητές .

Υλικά (4 άτομα)
  • 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε τετραγωνάκια
  • 2 καρώτα και μαϊντανό (προαιρετικά)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο 
  • 2 γεμάτες κουταλιές πελτέ
  • αλάτι , πιπέρι , κανέλα, γαρύφαλο, μπαχάρι
  • 1 κουτάλι της σουπας περιπου ξυδι μπαλσάμικο (άν εχετε)¨η μισο ποτηράκι κρασί (ή τιποτα απο τα δύο)
  • ελαιόλαδο , νερό
2 φλυτζανια ρύζι ,λάδι, αλάτι ,πιπέρι , νερό

Πως γίνεται
  1. Σε μια κατσαρόλα  ρίχνετε αρκετό ελαιόλαδο και αφου ζεσταθει λίγο προσθέτετε το κρέας να σωταριστεί . Στη συνέχεια το βγάζετε σε ένα πιάτο και στο λάδι προσθέτετε τωρα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφου σωταριστουν λίγο προσθετετε τα καρώτα (σε φετάκια) . Γυρίζετε 2-3 φορές προσθέτετε το κρέας ξανά και αφου ανεβεί η θερμοκρασία του φαγητού σβήνετε με το μπαλσάμικο.
  2. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε 3-4 καρφάκια γαρυφαλο , 3-4 κόκκους μπαχάρι ,1/2 κουταλάκι του γλυκου κανέλα.Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλυτζάνι νερό.Βάζετε ακόμα 2-3 φλυτζάνια νερό , να σκεπαστεί καλά το κρέας . (Αν το μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας θέλει λιγότερο νερό).Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και όταν πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια ταχύτητα .Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει περί την 1 1/2 ώρα .
  3. Κατα καιρούς πιάνετε την κατσαρόλα απο τα χεράκια της και την περιστρέφεται ώστε να μην κολλήσει το φαγητό στον πάτο (είπαμε οχι δυνατή φωτιά).
  4. Λιγο πριν το τέλος προσθέτετε μαϊντανο ψιλοκομμένο .
  5. Αν νομίζετε οτι τοκρέας δεν έχει μαγειρευτεί ακόμα ( το τσιμπάτε με ένα πηρούνι)και έχει μείνει πολύ λίγη και πηχτή σάλτσα , για να μην κολλήσει το φαγητό προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ακομα. 
Για το ρύζι 
  1. Σε μια άλλη κατσαρόλα  ( που βάζετε στη φωτιά ) ρίχνετε λίγο λάδι και μετα το ρύζι .Ανακατεύετε και βλέπετε το ρύζι να γίνετε σιγά σιγά πιό διάφανο.
  2. Προσθέτετε 4 φλυτζάνια νερό και 1/2 φλυτζάνι απο το ζωμό του κρέατος που βράζετε πιο δίπλα .
  3. Αλατοπιπερώνετε . Αφήνετε να σιγοβράσει σε πολυ χαμηλή φωτιά  για 15' - 20' περίπου, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
    Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα κουζίνας (που να μην έχει μυρωδιά απο απορυυπαντικό ή μαλακτικό), για να τραβήξει τους ατμούς και σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε 5΄-6'.
Σερβίρετε το ρύζι με το κρέας , συνοδεύοντας το με τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας.