Ριζότο με λαχανικά πολύχρωμο


με ρύζι
με πλιγουρι
  Ένα ωραίο συνοδευτικό ριζότο με πολλά λαχανικά, που ποικίλουν ανάλογα με το ποια διαθέτετε. Η ίδια συνταγή γίνεται και με πλιγούρι αντί για ρύζι.
Μαζί με μπιφτέκια είναι ωραίο γεύμα .

Υλικά
  • 1 1/2 φλ.ρύζι
  • 150 γρ μανιτάρια κομμενα σε φέτες
  • 1/2 πιπεριά πράσινη
  • 1/2 πιπεριά κόκκινη 
  • 1/2 πιπεριά κίτρινη
  • 2 μέτρια καρότα
  • μια χούφτα καλαμπόκι 
  • 1 φλιτζάνι αρακά βρασμένο (αν είναι κατεψυγμένος δεν χρειάζεται βράσιμο)
  • μια σκελίδα σκόρδο 
  • μια κουταλιά βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο
  • 1 φλ.κρασί άσπρο (προαιρετικά)
  • αλάτι , πιπέρι, κάρυ αν θέλετε να γίνει κίτρινο
  • τζίντζερ φετάκια 3-4
  • 3-4  περίπου φλ. ζεστό νερό που το ρίχνουμε σταδιακά.
       για το σερβίρισμα : 
μαϊντανός ψιλοκομμένος, τριμμένη παρμεζάνα, σταγόνες λεμονιού.
Πως φτιάχνεται :
  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά ομοιόμορφα κομμάτια
  2. Σε μια κατσαρόλα , σε μέτρια φωτιά , ρίχνουμε λίγο απο το βούτυρο και λίγο απο το λάδι και την σκελίδα σκόρδο. Όταν πάρει ελαφρό χρώμα το σκόρδο , έχει αρωματίσει το λάδι  και το αποσύρουμε.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, να σοταριστούν και τα αποσύρουμε σε πιάτο.
  4. Σταδιακά προσθέτουμε λάδι ,αν χρειαστεί, τις πιπεριές , σοτάρουμε και αποσύρουμε,  τα καρότα, τον αρακά, τα φετάκια τζίντζερ , το ίδιο.Όταν μαλακώνουν τα βάζουμε στο πιάτο μαζί με τα υπόλοιπα.
  5. Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε λίγο λάδι, (το κάρυ) , να ζεσταθεί λίγο και το ρύζι.
  6. Ανακατεύουμε μέχρι να δούμε το ρύζι να γυαλίσει, τότε γυρνάμε όλα τα λαχανικά στο ρύζι.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  8. Σκεπάζουμε  και αφήνουμε να βράσουν, ρίχνοντας κάθε τόσο λίγο λίγο το ζεστό νερό .
  9. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά μαγειρέματος πάνω στην φωτιά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να συνεχιστεί το μαγείρεμα του για λίγο ακόμα.
Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με μαϊντανό και παρμεζάνα αν θέλουμε .
Επίσης του ταιριάζουν μερικές σταγόνες λεμόνι .