Λαγάνα

 


Ξεροψημένη λαγάνα καλύτερη και από του φούρνου.Η όλη διαδικασία θέλει αρκεί ώρα (ένα πρωινό) για τα φουσκώματα της ζύμης, αλλά καθόλου κόπο.Συνταγή του Ακη Πετρτζίκη.

Υλικά

  • 500 γρ αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκια ή κίτρινο
  • 10 γρ ξερή μαγιά 
  • 350 γρ νερό 
  • μια πρέζα ζάχαρη (για να ενεργοποιηθεί η μαγιά)
  • αλάτι 
  • ελαιόλαδο 

Πως φτιάχνεται

  1. Βάζουμε αρκετό απο το νερό  σε ένα μπολ με τη μαγιά και τη ζάχαρη  και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 15 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, αλεύρι , αλάτι και λίγο λαδάκι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα. Το μίγμα θα κολλάει αλλά δεν θέλει κάτι άλλο παρά να το αφήσουμε σκεπασμένο με μεμβράνη για 30 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και το δουλεύουμε αναδιπλώνοντας τις άκρες του συνέχεια προς τα  κάτω στο μέσον.Κλείνουμε με μεμβράνη  και αφήνουμε άλλα 60 λεπτά .
  4. Τώρα θα έχει φουσκώσει πολύ.
  5. Παίρνουμε μια λαμαρίνα , βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε το ζυμάρι , πατώντας με την παλάμη μας απλωτή.(Αν θέλουμε κάνουμε δύο λαγάνες). Στο μέσον μα είναι πιο λεπτή και πιο χοντρή στις άκρες.
  6. Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε λίγο νερό και διαλύουμε λίγη ζάχαρη.Το ζαχαρόνερο το απλώνουμε πάνω στην λαγάνα με ένα πινελάκι.Ρίχνουμε αρκετό σουσάμι.Πατάμε να κολλήσει το σουσάμι στην ζύμη.
  7. Αφήνουμε την λαγάνα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ξανά για άλλα 30 λεπτά.
  8. Τέλος με τα δάχτυλα μας κάνουμε τα γνωστά βαθουλώματα, να ξεφουσκώσει η λαγάνα.
  9. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 220 βαθμούς για 20-25 λεπτά.