Μοσχαράκι με ταλιατέλες

 Μια καλοκαιρινή εκδοχή, με μανιτάρια και ντομάτες : ντομάτα τριμμένη, πελτέ ντομάτας και σχεδόν ωμά ντοματίνια. Με πάπρικα και βασιλικό. Το μοσχαράκι γίνεται στη χύτρα, αλλά το φαγητό ολοκληρώνεται σε ένα βαθύ τηγάνι.

  1. Υλικά (4-5 μερίδες)
  2. 1 κιλό μοσχαράκι σε μερίδες
  3. 1 πακέτο μανιτάρια φρέσκα
  4. 1 κρεμμύδι, σκόρδο
  5. ελαιόλαδο
  6. αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
  7. 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
  8. 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  9. 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  10. ντοματίνια (βελανίδια)
  11. μαϊντανός
  12. μερικά φύλλα βασιλικού για το τέλος
  13. 1 πακέτο ταλιατέλες ή λαζανάκι ή χυλοπίτες
  14. Πως φτιάχνεται
    1. Στη χύτρα βάζουμε λίγο λάδι, να ζεσταθεί λίγο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώστε να μελώσει, σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια σοτάρουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και το σκόρδο, για λίγα λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα.

    2. Αν χρειάζεται προσθέτουμε στην χύτρα λίγο λάδι ακόμα και θωρακίζουμε το κρέας. Ρίχνουμε το πιπέρι και την πάπρικα (Το αλάτι θα το βάλουμε προς το τέλος).

    3. ¨Όταν το κρέας έχει σοταριστει, σβήνουμε με κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα. Βάζουμε στη χύτρα τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και τα ζουμιά τους. Αλατίζουμε.

    4. Πιάνουμε την χύτρα από τις λαβές και ανακατεύουμε το φαγητό, περιστρέφοντας. Συμπληρώνουμε μισό ποτήρι νερό, ίσως και λιγάκι ακόμα (ανάλογα με το πόσο νερό εξατμίζεται από τη χύτρα μας). Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της. Όταν η χύτρα σφυρίξει χαμηλώνουμε τη φωτιά και μετράμε 30΄ λεπτά.

    5. Αποσύρουμε την χύτρα από τη φωτιά και αφού η θερμοκρασία της πέσει, την ανοίγουμε. Ίσως θέλει λίγο βράσιμο ακόμα με ανοικτό καπάκι για γίνει καλή η σαλτσούλα.

    6. Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. (Ας τις βγάλετε από το νερό λίγα λεπτά νωρίτερα).

    7. Τις βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το κρέας με τη σάλτσα από πάνω. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε να ρουφήξουν οι ταλιατέλες νοστιμιά από τη σάλτσα.

    8. Σε λίγο προσθέτουμε τα ντοματάκια βελανίδια και το μαϊντανό με το βασιλικό.

    9. ¨Όταν σερβίρουμε τα πιάτα ρίχνουμε και ελάχιστο ωμό λαδάκι από πάνω.

    10. Σημ.Μπορουμε να προσθεσουμε λίγο απο το νερό των ζυμαρικών στο κρεας, αφήνουμε να παρει μια βραση , για να δεσει η σαλτσα καλυτερα με το αμυλο των ζυμαρικών,