Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Πεντανόστιμη ελληνική φάβα Φενεού, Σαντορίνης, Φαρσάλων κλπ.
Μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια.Ενας μοναδικός συνδυασμός για ένα φαγητό απλό, λιτό και απέριττο.Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο.Ως κύριο γεύμα αλλά και ως σαλάτα.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια φάβα
  • 1 λίτρο νερό
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα τέσσερα
  • 2-3 κλωνάρια ρίγανη
  • ελαιόλαδο αρκετό
  • χυμό απο 2 λεμόνια
  • αλάτι πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
  • 2-3 μεγάλα ζουμερά κόκκινα κρεμμύδια
  • Λίγο λάδι
  • Βαλσαμικό ξύδι
  • Λίγη ζάχαρη, αλάτι, λίγο νερό

Πως φτιάχνεται

  1. Πλένουμε τη φάβα σε δροσερό νερό.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα περίπου 1 λίτρο νερό και τη φάβα.Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη ρίγανη και το μισό λάδι.
  2. Αφήνουμε να βράσει σιγά σιγά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, ανακατεύοντας που και που περίπου μια ώρα.Στην αρχή ξαφρίζουμε,Στην κατσαρόλα δεν βάζουμε το καπάκι. Ίσως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο ζεστό νερό.
  3. Ξαναλέμε σιγανή φωτιά για να μην κολλήσει αλλά να χυλώσει καλά.
  4. Αλάτι βάζουμε προς το τέλος, όταν βλέπουμε οτι τα κρεμμύδια έχουν λιώσει.
  5. Αποσύρουμε από την φωτιά και περιμένουμε κάνα 10λεπτο.
  6. Αφαιρούμε τα κλωνάρια της ρίγανης και πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  7. Όταν σερβίρουμε στο κάθε πιάτο ρίχνουμε λίγο λάδι και λίγο λεμόνι.
  8. Αν μας αρέσουν τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μια γεμάτη κουταλιά σε κάθε πιάτο.
πως φτιάχνονται τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε λίγο βαλσαμικό, λίγη ζάχαρη και αφήνουμε λίγα λεπτά να φύγει το ξύδι .
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές νερό και αλάτι.Να πάρουν μια βράση, και να έχει δέσει η γλυκόξινη σάλτσα τους .Τότε θα είναι έτοιμα για σερβίρισμα.


Συνοδεύουμε με κάπαρη, ελιές , χταποδάκι, καπνιστό τόνο κλπ.