Γαλακτομπούρεκο


Το αγαπημένο γλυκό της μαμάς μου . Απλά υπέροχο .
Καλέστε  φίλους και απολαύστε το όσο είναι της ημέρας.

Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
Υλικά  κρέμας:
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό     (1κουπα τσαγιού)
  • 1 λίτρο γάλα                     (5 κούπες)
  • 150 γρ. ζάχαρη                 (3/4 κούπα τσαγιού)
  • 4 αυγά
  • 70 γρ. βούτυρο                (1/3 κούπα τσαγιού)
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα λεμονιού
  • 450 γρ φύλλο κρούστας
  • βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
            για το σιρόπι
  • 500 γρ .ζάχαρη            (2+1/2 κούπες τσαγιού)
  • 200γρ νερό                  (1κουπα τσαγιού)
  • χυμό ενός λεμονιού 
  • λίγες φλούδες λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας 
πως φτιάχνεται:

  1. Βάζετε σε κατσαρόλα το γάλα , προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξύσμα , ανακατεύετε.
  2. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  3. Σε ένα μπόλ χτυπάτε για λίγο τα αυγά , ρίχνετε και ελάχιστο αλάτι και τα αφήνετε να περιμένουν.
  4. Όταν πάρει βράση το γάλα, ρίχνετε το βούτυρο, ρίχνετε τη βανίλια και το σιμιγδάλι σαν βροχή ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
  5. Όταν η κρέμα δέσει , αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
  6. Ρίχνετε τα αυγά στην κρέμα με ροή σαν κορδόνι, ενώ ανακατεύετε με το σύρμα δυνατά και γρήγορα (χρειάζεται κάποιος να σας βοηθήσει σ'αυτή τη φάση) .
  7. Αφήνετε την κρέμα να ηρεμήσει και ετοιμάζετε τη κάτω στρώση των  φύλλων στο ταψί.
  8. Αλείφετε το ταψί και τα φύλλα (περίπου 5) με λιωμένο βούτυρο .
  9. Φροντίστε να αφήνετε φύλλο να περισσεύει πάνω στα τοιχώματα του ταψιού .
  10. Ρίξτε την κρέμα και γυρίστε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω της, ώστε να δημιουργηθεί μια θήκη. 
  11. Συνεχίστε καλύπτοντας την κρέμα με άλλα 5 φύλλα .Φύλλο βουτύρωμα κλπ
  12. Τα πάνω φύλλα πρέπει να έχουν επιφάνεια όση και το ταψί.
  13. Τέλος, βουτυρώνεται και τα πάνω φύλλο ελαφρά και χαράζεται τα κομμάτια με μυτερό μαχαίρι.
  14. Ραντίζετε την επιφάνεια με νερό .
  15. Ψήνετε στους 180ο C για 40 - 50 λεπτά.
Σιρόπι
Σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά .
Μετρήστε 5 λεπτα απο την ώρα που αρχίζει ο βρασμός
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και να το ρίξετε στο γλυκό , οταν το βγάλετε απο τον φούρνο και είναι ακόμα ζεστό.

Περιμένετε να απορροφήσει το σιρόπι του , να σφίξει η κρέμα και απολαύστε το .
Μπορείτε να ρίξετε σκόνη κανέλα στο κομμάτι οταν το σερβίρετε.