Γλυκό νεράντζι

 Γλυκό κουταλιού νεράντζι.
Αυτό το υγιεινό γλυκό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κέρασμα , συνοδευτικό ενός απογευματινού καφέ, πάνω σε μια φετούλα ψωμιού , ψιλοκομμένο μέσα σε κεικ. Μπορεί να χρειάζεται πολλή ώρα για να φτιαχτεί αλλά αξίζει τον κόπο. Από τα μέσα του Γενάρη τα νεράντζια έχουν αρκετή φλούδα, είναι η εποχή λοιπόν για το γλυκό.

Υλικά

  • 18-20 νεράντζια
  • 1 κιλό ζάχαρη (και κάτι παραπάνω αν σας αρέσει πολύ γλυκό)
  • 3 φλυτζάνια νερό
  • χυμό από μισό λεμόνι,  (2 καρφάκια γαρύφαλλο)
  • χρειάζονται γάντια για να μην κιτρινίσουν τα χέρια σας

Πως φτιάχνεται

  1. Πλένουμε καλά τα νεράντζια.
  2. Κάθε νεράντζι το τρίβουμε με τον τρίφτη για να φύγει αρκετό από το έξω μέρος που είναι πικρό.Όχι όλο γιατί φεύγει και το άρωμα του.
  3. Παίρνουμε το νεράντζι και κόβουμε ένα κύκλο στο μέρος που συνδεόταν με το φυτό, το ίδιο και από το άλλο μέρος.Χαράσσουμε τα πλαϊνά σε 5-6 μέρη. Αφαιρούμε τις φλούδες.
  4. Σε αυτό το στάδιο , μπορούμε να κάνουμε μια "γιρλάντα " με τυλιγμένες φλούδες συνδεμένες με κλωστή ή να τυλίξουμε την κάθε φλούδα και να την στερεώσουμε με οδοντογλυφίδα. Χωρίς να είναι απαραίτητο
  5. Τις βάζουμε σε ένα μέρος με νερό και τις ξεπλένουμε.
  6. Βάζουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα, την γεμίζουμε με νερό και την βάζουμε να βράσει για 10΄. (βράσιμο 1)
  7. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα κάπου, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό από τον βραστήρα, ξαναβάζουμε τις φλούδες νεραντζιού και ξαναβράζουμε. (βράσιμο 2)---Αν δεν έχουμε βραστήρα πρέπει να έχουμε μια δεύτερη κατσαρόλα με βραστό νερό να περιμένει.
  8. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (βράσιμο3), μέχρις ότου μαλακώσουν.Στραγγίζουμε τις φλούδες από το νερό.
  9. Γεμίζουμε ξανά με νερό και βάζουμε τις φλούδες.Θα παραμείνουν έτσι 12-24 ωρες ,  ενω αλλάξουμε το νερό 3-4 φορές.
  10. Στη συνέχεια στραγγίζουμε το νερό και βάζουμε στην κατσαρόλα 1 λίτρο νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 10΄.¨Όταν δέσει ελαφρά βάζουμε τις φλούδες.Να βράσουν όλα μαζί άλλα 10΄.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά 
  12. Επανερχόμαστε μετά από μερικές ώρες προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και 2 γαρύφαλλα και ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.(όταν το γλυκό αρχίζει να "δένει" και αυτό το βλέπουμε από το σιρόπι που στάζει από ένα κουταλάκι σταγόνα σταγόνα.)

  13. Αν το σιρόπι σας φαίνεται αραιό, αφήστε να βράσει μόνο του.
  14. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και γεμίζουμε τα βαζάκια που έχουμε αποστειρώσει,
  15. Γεμίζουμε τα βαζάκια και τα κλείνουμε καλά με το καπάκι τους.Αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε σε μια πετσέτα να κρυώσουν.