Γλυκό κουταλιού νεράντζι.
Αυτό το υγιεινό γλυκό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κέρασμα , συνοδευτικό ενός απογευματινού καφέ, πάνω σε μια φετούλα ψωμιού , ψιλοκομμένο μέσα σε κεικ. Μπορεί να χρειάζεται πολλή ώρα για να φτιαχτεί αλλά αξίζει τον κόπο. Από τα μέσα του Γενάρη τα νεράντζια έχουν αρκετή φλούδα, είναι η εποχή λοιπόν για το γλυκό.
Υλικά
- 18-20 νεράντζια
- 1 κιλό ζάχαρη (και κάτι παραπάνω αν σας αρέσει πολύ γλυκό)
- 3 φλυτζάνια νερό
- χυμό από μισό λεμόνι, (2 καρφάκια γαρύφαλλο)
- χρειάζονται γάντια για να μην κιτρινίσουν τα χέρια σας
Πως φτιάχνεται
- Πλένουμε καλά τα νεράντζια.
- Κάθε νεράντζι το τρίβουμε με τον τρίφτη για να φύγει αρκετό από το έξω μέρος που είναι πικρό.Όχι όλο γιατί φεύγει και το άρωμα του.
- Παίρνουμε το νεράντζι και κόβουμε ένα κύκλο στο μέρος που συνδεόταν με το φυτό, το ίδιο και από το άλλο μέρος.Χαράσσουμε τα πλαϊνά σε 5-6 μέρη. Αφαιρούμε τις φλούδες.
- Σε αυτό το στάδιο , μπορούμε να κάνουμε μια "γιρλάντα " με τυλιγμένες φλούδες συνδεμένες με κλωστή ή να τυλίξουμε την κάθε φλούδα και να την στερεώσουμε με οδοντογλυφίδα. Χωρίς να είναι απαραίτητο
- Τις βάζουμε σε ένα μέρος με νερό και τις ξεπλένουμε.
- Βάζουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα, την γεμίζουμε με νερό και την βάζουμε να βράσει για 10΄. (βράσιμο 1)
- Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα κάπου, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό από τον βραστήρα, ξαναβάζουμε τις φλούδες νεραντζιού και ξαναβράζουμε. (βράσιμο 2)---Αν δεν έχουμε βραστήρα πρέπει να έχουμε μια δεύτερη κατσαρόλα με βραστό νερό να περιμένει.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (βράσιμο3), μέχρις ότου μαλακώσουν.Στραγγίζουμε τις φλούδες από το νερό.
- Γεμίζουμε ξανά με νερό και βάζουμε τις φλούδες.Θα παραμείνουν έτσι 12-24 ωρες , ενω αλλάξουμε το νερό 3-4 φορές.
- Στη συνέχεια στραγγίζουμε το νερό και βάζουμε στην κατσαρόλα 1 λίτρο νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 10΄.¨Όταν δέσει ελαφρά βάζουμε τις φλούδες.Να βράσουν όλα μαζί άλλα 10΄.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά
- Επανερχόμαστε μετά από μερικές ώρες προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και 2 γαρύφαλλα και ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.(όταν το γλυκό αρχίζει να "δένει" και αυτό το βλέπουμε από το σιρόπι που στάζει από ένα κουταλάκι σταγόνα σταγόνα.)
- Αν το σιρόπι σας φαίνεται αραιό, αφήστε να βράσει μόνο του.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και γεμίζουμε τα βαζάκια που έχουμε αποστειρώσει,
- Γεμίζουμε τα βαζάκια και τα κλείνουμε καλά με το καπάκι τους.Αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε σε μια πετσέτα να κρυώσουν.