Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Φακές


Οι φακές έχουν ...φιλότιμο.Λίγα βάζεις, πολλά παίρνεις.Θέλουν λίγα υλικά, όχι πολύ ώρα μαγειρέματος αλλά σε ανταμείβουν με τη νοστιμιά τους.Φυσικά εννοείται οτι πρέπει να είναι καλής ποιότητας.Πάρτε φακές ελληνικές Φαρσάλων, Εβρου, Πρεσπών κλπ .  (Στην Ελλάδα σε πολλά μέρη καλλιεργούνται φακές).
Υλικά
300 gr φακες χονδρες ή ψιλές
 1 κρεμμυδι ξερό κομμένο σε τετραγωνάκια
1 1/2 κουταλια  σούπας πελτέ ή ( 2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη- όταν υπάρχουν ντομάτες + 1/2κ.σ. πελτέ )
 1 σκελίδα σκόρδο
 1 δαφνόφυλλο
 αλατι-πιπερι
 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
 αλατι-πιπερι
 νερό
 ξύδι
Πως γίνονται 
  1. Σε μιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές και προσθέτουμε τόσο νερό όσο τις καλύπτει και λίγο παραπάνω . Τις βάζουμε να πάρουν μια βράση σε χαμηλή φωτιά . (Πρεπει να προλάβουν να φουσκώσουν).
  2. Σουρώνουμε τις φακές , πετάμε το νερό .
  3. Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα .Βάζουμε τόσο νερό όσο θα τις σκεπάσει και 1-2 δάχτυλα παραπάνω (εξαρτάται απο την κατσαρόλα).Καλύτερα να προσθέσουμε νερό αργότερα αν χρειάζονται.
  4. Ανάβουμε πάλι σιγανή φωτιά .
  5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι , το σκόρδο τον πελτέ (τις ντομάτες ) ,το δαφνόφυλλο,  μισό φλυτζάνι λάδι , ελάχιστο ξύδι.
  6. Αφήνουμε να σιγοβράσουν , ενώ το ανακατεύουμε που και που .
  7. Αν θέλει νεράκι προσθέτουμε λίγο .
  8. Λίγο πριν το τέλος αλατοπιπερώνουμε (όχι απο την αρχή γιατί θα σφίξουν).Πρέπει να χυλώσουν,  σ΄αυτό βοηθά και το ανακάτεμα.
  9. Χρειάζονται περίπου 20-25 λεπτά.(οσο πιο φρέσκιες τόσο πιο λίγο χρόνο χρειάζονται).
  10. Τις σερβίρουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο ωμό και μερικές σταγόνες ξύδι (προαιρετικά).
  11. Ετοιμάζουμε ένα πιάτο με αλίπαστα , πχ, σαρδέλλες , έχουμε ένα ωραίο κρασάκι και φρέσκο ψωμί και απολαμβάνουμε την ομορφιά της απλότητας.
Δημοσίευση σχολίου