Εύκολη και υπέροχη ζύμη , βάση για τάρτες.
Υλικά: (για 400g ζύμης )
- 250 g αλεύρι
- 150 g βούτυρο σε κομματάκια παγωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1αυγο (υπάρχει και εκδοχή χωρίς αυγό)
- ελάχιστο παγωμένο νερό
-
Δουλεύουμε σε κρύα επιφάνει και πολύ γρήγορα .πάνω στο αλεύρι ρίχνουμε το παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια βούτυρο ,ριχνουμε και το αλάτι και δουλεύουμε με τα άχτυλα μας να γίνει ψιχουλάκια .( Μια γρήγορη εκδοχή είναι να το κάνουμε στο μπολ του μπλέντερ που έχουμε βάλει στο ψυγείο για λίγο )Προσθέτουμε το αυγο και ελάχιστο νερό , όσο χρειάζεται.Δουλεύουμε γρήγορα.
Ετοιμο..Αφήνουμε περίπου 1/2 ώρα στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη.
Οταν το βγάλουμε απο το ψυγείο το βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικου χαρτιού για να το ανοίξουμε με τον πλάστη σε φύλλο πιο εύκολα .Για να μεταφέρουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη ταρτιέρα εύκολα :Βγάζουμε το πάνω φύλλο χαρτιού , περνάμε το χέρι μας κάτω απο το κάτω φύλλο χαρτιού .Αναποδογυρίζουμε μεσα στην ταρτιέρα , τραβάμε το χαρτί και είναι ετοιμη η ζύμη για χρήση.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 20 λεπτά, αφού πρώτα έχουμε τρυπήσει τη ζύμη με ένα πηρούνι και έχουμε τοποθετήσει στην επιφάνεια της αντικολλητικό χαρτί με βάρος πχ ρύζι, φασόλια .Μετά βγάζουμε το βάρος και ψήνουμε αλλά 10 λεπτά.Τιπ από την Αργυρώ - Για να κανείς αδιάβροχη την τάρτα σου και να μην τραβήξει υγρασία μετά το τυφλό ψήσιμο αλείφεις την βάση με διάλυμα αυγού.Ψήνεις για 3 με 4 λεπτά να κάνει φιλμ.
Συνεχίζεται με τη γέμιση