Ένα λαχταριστό γιουβέτσι. Προμηθευτείτε ωραίες χυλοπίτες απο ένα παραδοσιακό εργαστήριο, και απολαυστε αυτο το πιάτο.
Υλικά (6 άτομα)
Υλικά (6 άτομα)
- 1 κοτόπουλο 1 1/2 κιλο περίπου
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 3-4 μπαχαρια
- 4-5 γαρύφαλλα καρφακια
- 1 ξυλάκι κανέλα
- αλάτι, πιπέρι
- μπουκοβο ή καφτερή πιπερίτσα κόκκινη , αν θέλετε και οσο θέλετε
- ελαιόλαδο
- ξύδι βαλσαμικό
- 500 γρ χυλοπίτες ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μακαρόνια ή κριθαράκι )
- νερό
- Τεμαχίζετε το κοτόπουλο σε μερίδες , το πλένετε και το αφήνετε να στραγγίσει.
- Σε μια κατσαρόλα ρίξτε λάδι ωστε να καλυφθεί ο πάτος .
- Μόλις ζεσταθεί το λάδι , βάλτε τόσα κομμάτια κοτόπουλο ώστε να ακουμπάνε στο λάδι και τσιγαρίστε τα ελαφρά ολόγυρα.
- Με τρυπητή κουτάλα αφαιρέστε αυτά τα κομμάτια σε μιά πιατέλα και προσθέστε τα επόμενα .
- Οταν είναι έτοιμα και αυτά, αφαιρέστε τα .
- Τωρα ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο , τσιγαρίστε ελαφρά και προσθέστε και όλα τα κομμάτια κοτόπουλου.Σβήστε με ξύδι μπαλσαμικό.
- Ανακινείστε την κατσαρόλα ,αφήστε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το ξύδι και προσθέστε τον πελτέ και αρκετό νερό . Με μια ξύλινη κουτάλα ξεκολλήστε απο τον πάτο ότι έχει κολλήσει .
- Ρίξτε τα μπαχαρικά , αλατοπίπερο , προσθέστε και λίγο νερό ακόμα .
- Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει σε μέτρια φωτιά.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210 βαθμους περίπου (ανάλογα με τον φούρνο).
- Οταν το κρέας θέλει λίγο ακόμα να μαγειρευτεί , αποσύρετε το απο τη φωτιά .
- Παρτε ένα ταψί ή ένα μεγάλο πυρέξ και στρώστε μέσα τις χυλοπίτες .
- Ρίξτε πάνω τους το ζωμό απο την κατσαρόλα .
- Ανακατέψτε . Αν νομίζετε οτι χρειάζεται λίγο νεράκι ακόμα , προσθέστε λιγο ζεστό νερό .
- Τώρα βάλτε και το κοτόπουλο πάνω στις χυλοπίτες .(Να έχει το ταψί ζωμό ωστε να μαγειρευτούν οι χυλοπίτες)
- Ολοκληρώστε το μαγείρεμα στον φούρνο . Χρειάζεται περίπου ένα τέταρτο της ώρας ακόμα μέχρι να μαγειρευτούν οι χυλοπίτες .
- Όταν γίνει το φαγητό , βγάλτε το απο το φούρνο και αφήστε το λίγο να ηρεμήσει.
- Σερβίρετε το με μυζήθρα ξερή ή κεφαλοτύρι , τυρί φέτα και ένα ωραίο κόκκινο κρασί και καλή όρεξη.