
Υλικά
150 γρ. βούτυρο
4αυγά
1βανίλια
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (μισό πακέτο)
1/2φακελάκι μπέκιν πάουντερ
ξύσμα απο ένα πορτοκάλι (συνολικα θα χρειαστούν 4 πορτοκάλια) μεγαλύτερη δόση
- 6 αυγά
- 330 γρ. ζάχαρη
- 225 γρ βούτυρο
- 2 βανίλιες
- 380 γρ. αλεύρι
- 1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
- ξύσμα απο δυο πορτοκ.
- 220 γρ.ζάχαρη
- χυμό απο πορτοκάλια
- νερό (τόσο νερο ωστε μαζι με το χυμό να έχετε 2 φλ.)
- 330 γρ. ζάχαρη
- 3φλ. χυμό + νερό
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμους .
- Στην φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε για το γλυκό βάζουμε το βουτυρο και το βαζουμε στο φουρνο να λυώσει (προσοχή μην σας καει) .
- Εν τω μεταξυ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν .
- Προσθέτουμε , με ροή σαν κλωστή , το χλιαρό βουτυρο , συνεχίζοντας το χτύπημα .
- Απλώνουμε το βουτυρο που απέμεινε σε ολη τη φόρμα.
- Ρίχνουμε τη βανίλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζι με το μπέκιν ανακατεύοντας απαλά.
- Αδειαζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά .
- Αφαιρούμε με προσοχή μακρόστενες λουρίδες απο τη φλούδα του πορτοκαλιού (που έχουμε πλύνει προσεχτικά) , χωρίς να αφαιρούμε και άσπρο μερος .
- Με κοφτερό μυτερό μαχαίρι φτιάχνουμε μπαστουνάκια σαν μακαρονι παστιστιου. (φτιαξτε πολλα και απο τα δυο πορτοκάλια . Θα γίνουν σαν πορτοκάλι γλυκο του κουταλιου και θα αρεσουν σε ολους)
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ριχνουμε το χυμο-νερό με τη ζάχαρη και τις λουριδίτσες πορτοκαλιού, αφηνουμε να βράσουν ανακατεύοντας ( προσοχή , φουσκώνει πολυ) περί τα 5 λεπτά ( θα το δουμε να "δένει") σε χαμηλή φωτιά .Δεν θέλουμε να γινει πολυ πυκνόρευστο αλλά ουτε και νερό . Πρέπει να απορροφηθεί απο το γλυκό.
- Το αφήνουμε να κρυώσει.
Οταν βγάλουμε το γλυκό απο το φούρνο , το αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτα .
Το ξεφορμάρουμε σε ένα ταψάκι και το περιχύνουμε με το σιρόπι .
Με ένα κουτάλι φροντίζουμε ώστε να απορροφηθεί όλο .
Μετα το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα της αρεσκείας μας .
Γαρνίρουμε με τις λουριδίτσες πορτοκαλιου .
Σχόλιο
- Χρησιμοποιήστε μικρή φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση .
( Έχω μια αντικολλητική φόρμα σε σχήμα χρυσάνθεμου )
Εχει αψογη εμφάνιση, ταιριάζει και για γλυκό στο τέλος δείπνου.
- Για μεγαλυτερη φόρμα, φτιάξτε τη μεγαλύτερη δόση .