Arancini / Αραντσίνι
Μπάλες ριζότο με γέμιση σάλτσας
κρέατος (ragu) και μοτσαρέλας.
Φανταστική νοστιμιά απο το Palermo της Σικελίας με την "χρυσή" απο τα πορτοκάλια πεδιάδα ( Conca d'Oro )
Φανταστική νοστιμιά απο το Palermo της Σικελίας με την "χρυσή" απο τα πορτοκάλια πεδιάδα ( Conca d'Oro )
Για το ριζότο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 φλιτζάνια ρύζι
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 λίτρο ζωμό από κοτόπουλο
- 1 φλιτζάνι παρμεζάνα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 300 γρ. ψιλοκομμένο μοσχάρι
- 1 φλιτζάνι κατεψυγμένο αρακά
- 1κουτί ντοματάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 μπάλα μοτσαρέλα ψιλοκομμένη σε κύβους
Εκτέλεση
ριζότο
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ΄ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλου ανά ½ φλιτζάνι κάθε φορά και συνεχίζουμε τη διαδικασία για 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ριζότο.
- Μεταφέρουμε το ριζότο σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά.
Σάλτσα ραγού.
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το μοσχάρι, το κρεμμύδι και τον αρακά.
- Μόλις ροδίσουν σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
- Η σάλτσα που θα μείνει πρέπει να είναι χυλωμένη και να μην έχει υγρά.
- Μόλις γίνει προσθέτουμε τη μοτσαρέλα και περιμένουμε να κρυώσει για λίγο.
- Χτυπάμε δύο αυγά και προσθέτουμε ένα ποτήρι γάλα.
φτιάξιμο "πορτοκαλιών"
- Θέλουμε μια πιατέλα με γαλέτα.
- Το μπωλ με το ριζότο .
- Την κατσαρόλα με τη σάλτσα που εχει κρυώσει.
- χτυπημένα αυγά για το πανάρισμα
- Βάζουμε στην παλαμη μας αρκετή ποσότητα απο το ριζότο.
- Την πλάθουμε στο σχήμα πορτοκαλιού και την κρατάμε στην χούφτα του αριστερου χεριου.
- Πιέζουμε με τον αντίχειρα του δεξιου χεριου για να δημιουργηθει σε μια λακκούβα στο κέντρο.
- Εκει βαζουμε λίγο απο το ραγού και μοτσαρέλα.
- Κλείνουμε την τρύπα με ρύζι
- Βουτάμε τη μπάλα στο αυγό και τη ρολάρουμε στη γαλέτα
- Τηγανίζουμε σε καλαμποκέλαιο σε βαθύ σκεύος σε δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσήσει
- Βγάζουμε τα αραντσίνι με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας
- Ετοιμα.
- Διάρκεια: 1 ½ ώρα