Αφράτα μπιφτέκια με λίγα υλικά (βασική συνταγή) και μια πιο εμπλουτισμένη εκδοχή.Εύκολα και γρήγορα.Στο γκρίλ ή στο φούρνο με πατάτες.
Υλικά (για 8-10 μπιφτέκια)
Βασική συνταγή
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (ή 1/2 κιλό μοσχαρίσιο + 1/2 κιλό χοιρινό)
- περίπου 450-500 γρ ψωμί μουλιασμένο σε νερό καλά στιμμένο
(χρησιμοποιούμε μπαγιάτικο ψωμί ή ψωμί του τόστ ή φρυγανιές ή παξιμάδια)
- αλάτι (αρκετό) και πιπέρι ,ρίγανη
- 4-5 κ.σ.λάδι
Επιπλέον υλικά (οτι θέλουμε ή και όλα)
- 2 αυγά
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωταρισμένο ελαφρά στο τηγάνι
- (οχι ωμό στον κιμά κατευθείαν)
- αρκετά φυλλαράκια δυόσμο
- φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- 1 κ.σ. μουστάρδα ή μια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
Πως φτιάχνονται
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και την ψίχα του ψωμιού καλά στιμμένη.
- Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι , τα αρωματικά, το λάδι και οτι άλλο και ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά για 2-3 λεπτά..
- Αφήνουμε το μπόλ σκεπασμένο στο ψυγείο για 5-10 λεπτά.
- Αν θέλουμε σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε τις πατάτες.Πως φτιάχνονται δείτε εδώ ή εδώ.
- Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι και πλάθουμε τα μπιφτέκια
- Αν φτιάξουμε μόνο μπιφτέκια τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνο (που την λαδώνουμε λίγο με την παλάμη μας για να μην κολλήσουν τα μπιφτέκια) στο γκρίλ για 10 λεπτα συνολικά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για μια ώρα.
- Στη μισή ώρα βγάζουμε το ταψί απο το φούρνο ανακατεύουμε τις πατάτες και γυρνάμε τα μπιφτέκια
- Λίγο πριν τα βγάλουμε απο το φούρνο μπορούμε να τους βάλουμε μια φέτα τυρί στο καθένα ή το καλοκαίρι μια φέτα φρέσκιας ντομάτας.