Τα ωραιότερα πασχαλινά κουλουράκια . Τραγανά , αρωματικά και όχι "πνιγμένα" στο πολύ αλευρι. Ζύμη που πλάθετε εύκολα .Φτιάξτε τα να μυρίσει το σπίτι "μαμά" .
Σας δίνω δύο παραλλαγές στο ίδιο θέμα .
Η 1η έχει λιγότερο βούτυρο και γάλα .
Φέτος έφτιαξα τη 2η .(φωτο)
1η
συνταγή 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη (περιπου 400γρ) |
2η συνταγή 500γρ ζάχαρη |
4 αυγά | 4 αυγά |
250 γρ βούτυρο | 500 γρ βούτυρο |
½ φλυτζ. γάλα | |
½ φλυτζ χυμό πορτοκάλι | ¾ φλυτζ χυμό πορτοκάλι |
ξύσμα πορτοκαλιού | ξύσμα πορτοκαλιού |
3 κ. γλ. baking powder | 1 κ. σ.κοφτή baking powder |
2 βανίλιες | 2 βανίλιες |
½ κ.γλ. σόδα | 1 κ.γλ. κοφτή σόδα |
πρέζα αλάτι 1 κιλό αλεύρι μαλακό |
πρέζα αλάτι 1200 γρ αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο |
- Ζεσταίνουμε πολυ λιγο το βούτυρο, το ριχνουμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετα μέχρι το μίγμα να γίνει σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε ένα ενα τα αυγα συνεχίζοντας το χτύπημα (πιο αργά) τώρα.
- Βάζουμε το ξύσμα και τις βανίλιες, ελάχιστο αλάτι.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, θα φουσκώσει αρκετά και τη ρίχνουμε στο μίγμα.(Ρίχνουμε το γάλα) . Τέλος με το χτύπημα
- Προσθέτουμε το 1 κιλό αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε με το χέρι μας.
- Περιμένουμε λίγο να τραβήξει το αλεύρι τα υγρά του μίγματος και προσθέτουμε αλεύρι κουταλιά κουταλιά. Μπορεί να χρειαστεί άλλα 200 γρ .Επ' ουδενί περισσότερο SOS
- Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1/2 ώρα . Θα γίνει πιο σφιχτό και ευκολόπλαστο.
- Αν θέλουμε αλείφουμε τα κουλουράκια με κρόκο αυγού στον οποίο έχουμε προσθέσει μια κουταλιά νερό και μια πρέζα ζάχαρη.
- Ψήσιμο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτα.