Είναι μια ωραία βάση , για μεγάλη ταρτιέρα 27 εκ . , έτοιμη να δεχτεί τη γέμιση της αρεσκείας σας . Αρχικά φτιάξτε γέμιση ακολουθώντας κάποια συνταγή . Μετά τολμήστε και αυτοσχεδιάστε.
υλικά:
υλικά:
325 γρ. αλεύρι
175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
30 γρ. νερό κρύο
λίγο αλάτι
1 στάδιο Πλάσιμο ζύμης
- Σε ένα σκεύος αναμιγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι .
- Ανάμεσα στα δάχτυλα μας τρίβουμε το βουτυρο με το αλευρι να γίνει σαν τρίμμα
- Προσθέτουμε το αυγό και το νερό
- Ζυμώνουμε λίγο μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την Βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα .
- Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, σε φύλλο πάχους ½ εκ περίπου.
- Παίρνουμε μια ταρτιέρα ( 27 εκ ) , την αλείφουμε με λίγο βούτυρο και στρώνουμε τη ζύμη.
- Φτιάχνουμε και τα πλαϊνά τοιχώματα , κόβουμε τα περισσεύματα , ετσι ώστε να εχουμε ένα καλό τελειωμα ( περνώντας ένα μαχαίρι εφαπτομενικά γύρω γύρω).
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε πάνω του ρύζι ή φασόλια μεχρι να γεμίσει σχεδόν όλο το εσωτερικό .Αυτό το κάνουμε για να μην αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει καθώς θα ψήνεται .
- Βάζουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 170° C για 15 λεπτά περίπου.
- Τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος του και βάζουμε ξανά στο φουρνο για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά παντού η ζύμη.
Βγάζουμε απο το φούρνο και βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί η γέμιση (ανάλογα με τη συνταγή ).
...................
- Μπορεί η ζύμη ωμή να διατηρηθεί και στην κατάψυξη για 1 μήνα
- Μπορούμε να εκτελέσουμε το 1 και το 2 στάδιο απο προηγούμενη μέρα και να την αποτελειώσουμε την επόμενη .
Πηγή
Την αναλογία των υλικών την πήρα απο τη σελίδα του Γ.Λουκάκου