Ριζότο μανιταριών με παρμεζάνα και ρόκα .... τέλειο.
Υλικά
- 1 κιλό μανιτάρια (κάποια θα τα κόψουμε σε φετάκια και με τα υπολοιπα φτιάχνουμε ντιξελ μανιταριών)
- 1/2 κιλό ρύζι για ριζότο
- περίπου 250 γρ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, θυμάρι
- 2 κύβους ζωμό κοτόπουλου, νερό
- 1 κούπα κρασί λευκό
- ελαιόλαδο , αλάτι, πιπέρι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Παρμεζάνα σε νιφάδες και φυλλαράκια ρόκας για το γαρνίρισμα .
ντιξέλ μανιταριών:
- Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια στο μίξερ.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Μαγειρεύουμε, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, μέχρι η σύσταση των μανιταριών να θυμίζει πάστα ελιάς.Θα μαυρίσουν .(15-20 λεπτά ).
- Θα γίνουν σαν πάστα .Αυτη η παστα μπορει να φυλαχτεί για κάθε χρήση.
- Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε ένα λίτρο νερό και τους 2 κύβους ζωμό κοτόπουλου. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε, με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. (θελουμε να καραμελωσει)
- Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο (όχι μαζι με το κρεμμυδι , θα καεί) και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο.
- Ρίχνουμε το ρύζι , ανακατευουμε καλα και γρηγορα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 - 3 λεπτά ακόμη. Να παρει χρωμα.
- Τέλος, ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε, μέχρι να εξατμιστεί.
- Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία, ρίχνουμε αρκετό ζωμό, ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Μόλις απορροφηθεί ολος ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι που το ρύζι να είναι έτοιμο.
- Βαζουμε 5 κ. σούπας από το ντιξέλ μανιταριών.
- Ζεσταίνουμε ένα άλλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Να καψει .
- Χοντροκόβουμε λίγα μανιτάριασε φέτες , τα αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε, με λίγο ελαιόλαδο και θυμάρι.Οχι όλα μαζί . Να ακουμπανε στο τηγανι .
- Συνεχίζουμε με τα υπολοιπα μανιταρια.
- Μόλις πάρουν χρώμα, τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στο ριζότο,
Προσθέτουμε παγωμενο βούτυρο(βοηθαει να δεσει το ρυζοτο ), παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε 1 λεπτό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε με λίγη ακόμα παρμεζάνα., φρεσκοτριμμενο πιπερι και φυλλαρακια ροκας.
Απολαύστε το .
Μια συνταγή του Ακη Πετρετζίκη