Θαυμάσιο φαγητό με "άρωμα" Μικράς Ασίας .Εννοείται οτι η κάθε προσφυγική οικογένεια θεωρεί ότι κατέχει την αυθεντική συνταγή . Άλλοι τα τηγανίζουν , άλλοι τα ψήνουν .Κάποιοι επιμένουν ακόμα στον ανάμικτο κιμά , αρνίσιο και μοσχαρίσιο .Όμως σε όλες τις συνταγές θα βρείτε ...κύμινο και σκόρδα . Ειδάλλως δεν είναι σουτζουκάκια ...Συνοδεύστε τα με ρύζι , πουρέ ή πατάτες τηγανητές. Μην παραλείψετε το γιαουρτλού .Υλικά (4 άτομα)
Για τα σουτζουκάκια
- 750 gr. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 ξερό κρεμμύδι μέτριο (περασμένο απο τον τρίφτη ή το μούλτι)
- 4 σκελίδες σκόρδο (περασμένες απο την πρέσσα σκόρδου)
- 4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμιού ή 6 φρυγανιές (μουλιασμένες με 1 φλυτζ κόκκινο κρασί)
- 1 αυγό (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- αλάτι, πιπέρι
Για την σάλτσα
- 500 gr. ώριμες ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1-2 κουταλια σούπας τοματοπελτέ ( για καλύτερο χρώμα και για να αποκτήσει σώμα η σάλτσα)
- 3/4 φλυτζανιού νερού ( ή λιγότερο αν ήταν ζουμερές οι ντομάτες)
- αν θέλουμε βάζουμε και λίγο κρασί
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 3-4 γαρύφαλλα
- λίγη καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)
- ελαιόλαδο
- Αλάτι , πιπέρι
Για γιαουρτλού
Στραγγιστό γιαούρτι , πάπρικα , αλάτι , σκόρδο , ελαιόλαδο
Πως φτιάχνονται
Για τα σουτζουκάκια- Μουσκέβουμε το ψωμί σε κόκκινο κρασί, το στραγγίζουμε και αφαιρούμε τις κόρες .
- Σε ένα μπώλ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι , το σκόρδο και ζυμώνουμε λίγο , προσθέτουμε το ψωμί, τα μυρωδικά και τέλος το αυγό .
- Ζυμώνουμε πολύ καλά τουλάχιστον 6-7 λεπτά
- Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο περίπου 30 λεπτά να μαριναριστεί ο κιμάς.
- Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στο γκρίλ ή τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε ελαφρά.
- Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στη σάλτσα να πάρουν μια βράση .Έτσι ρουφάνε σάλτσα και ολοκληρώνετε το μαγείρεμα τους
- Σε πλατιά κατσαρόλα , σωτάρουμε το σκόρδο ελαφρά , με λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και το νερό,(το κρασί)
- Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράζει.Να μην γίνει πολύ στεγνή .