Τάρτα μήλου

Τάρτα με πολυ διαφορετικά υλικά στη ζύμη απο μια συνηθισμένη τάρτα Μια  πολυ ενδιαφέρουσα ζύμη που απο μονη της μπορει να γίνει και μπισκότα.Η συνταγη είναι της Εβ.Παπαχαραλάμπους

Για τη ζύμη

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 γρ βρώμη
  • 50 γρ ζάχαρη καστανή
  • 10 γρ ξύδι λευκό
  • 80 γρ ταχίνι
  • 130 γρ ηλιέλαιο
  • ξύσμα απο μισό λεμόνι
  • 1 κ.γλυκου αλάτι
  • 1/2 κ. γλυκού σόδα
  • λίγο νεράκι


Για τη γέμιση

  • 4 μεγάλα μήλα
  • 40 γρ χυμό λεμονιού
  • 1κ.γλυκού κανέλα
  • λίγο κονιάκ
  • 50 γρ καστανή ζάχαρη
  • 40 γρ κράνμπερις
  • 80 γρ καρύδια ψίχα

πως φτιάχνεται

Ζύμη 

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Βοηθάμε με λίγο νεράκι.
  2. Βάζουμε το μίγμα για 1 ώρα στο ψυγείο.
  3. Οταν περάσει η ώρα, το βγάζουμε απο το ψυγείο και το χωρίζουμε στα δύο, ένα πιο μεγάλο και ένα μικρότερο.
  4. Ανάμεσα σε δυο λαδόκολες βάζουμε το ενα κομμάτι απο το μίγμα και φτιάχνουμε δίσκο παχους μισου εκατοστού.κανουμε το ίδιο και με το άλλο.
  5. Ο ένας δίσκος που θα παει στο κάτω μέρος της ταρτιέρας πρέπει να είναι λίγο πιο μεγάλος να καλύπτει και τα τοιχώματα.
Γέμιση

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε τετραγωνα κομματια .Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα μήλα με την κανέλα , ίσως και λίγο νεράκι, σε μέτρια φωτιά ,ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε μέχρι να χάσουν τα υγρά τους.Ρίχνουμε το κονιάκ .
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη τα καρύδια , τα κρανμπερις και ανακατεύουμε.
  3. Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν .
  4. Αφου βάλουμε το πρωτο φύλλο στην ταρτιέρα ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και απλώνουμε καλά.
  5. Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο.Πιέζουμε γύρω γυρω να κολλησουν οι δυο δίσκοι. 
  6. Ψήνουμε σε αερόθερμο φούρνο στους 160 βαθμούς 45 λεπτα περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσει πρωτα για να κοψουμε κομματι.

Εναι μια μπισκοτενια ζύμη που τρίβει.