Ξεροψημένη λαγάνα καλύτερη και από του φούρνου.Η όλη διαδικασία θέλει αρκεί ώρα (ένα πρωινό) για τα φουσκώματα της ζύμης, αλλά καθόλου κόπο.Συνταγή του Ακη Πετρτζίκη.
Υλικά
- 500 γρ αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκια ή κίτρινο
- 10 γρ ξερή μαγιά
- 350 γρ νερό
- μια πρέζα ζάχαρη (για να ενεργοποιηθεί η μαγιά)
- αλάτι
- ελαιόλαδο
Πως φτιάχνεται
- Βάζουμε αρκετό απο το νερό σε ένα μπολ με τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, αλεύρι , αλάτι και λίγο λαδάκι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα. Το μίγμα θα κολλάει αλλά δεν θέλει κάτι άλλο παρά να το αφήσουμε σκεπασμένο με μεμβράνη για 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και το δουλεύουμε αναδιπλώνοντας τις άκρες του συνέχεια προς τα κάτω στο μέσον.Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε άλλα 60 λεπτά .
- Τώρα θα έχει φουσκώσει πολύ.
- Παίρνουμε μια λαμαρίνα , βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε το ζυμάρι , πατώντας με την παλάμη μας απλωτή.(Αν θέλουμε κάνουμε δύο λαγάνες). Στο μέσον μα είναι πιο λεπτή και πιο χοντρή στις άκρες.
- Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε λίγο νερό και διαλύουμε λίγη ζάχαρη.Το ζαχαρόνερο το απλώνουμε πάνω στην λαγάνα με ένα πινελάκι.Ρίχνουμε αρκετό σουσάμι.Πατάμε να κολλήσει το σουσάμι στην ζύμη.
- Αφήνουμε την λαγάνα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ξανά για άλλα 30 λεπτά.
- Τέλος με τα δάχτυλα μας κάνουμε τα γνωστά βαθουλώματα, να ξεφουσκώσει η λαγάνα.
- Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 220 βαθμούς για 20-25 λεπτά.