Νηστίσιμο γιουβέτσι κατσαρόλας με καλαμαράκια, που μοιάζει με ριζότο. Ένα πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε.
Υλικά (4-6 μερίδες)
Υλικά (4-6 μερίδες)
- 1 πακέτο καλαμαράκια (περίπου 600-650 γρ)
- 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (και ένα κρεμμυδάκι πράσινο)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ελαιόλαδο
- 1 - 2 κ.σ.πελτέ
- 1 ποτηράκι κρασι
- 1 λιτρο ζεστό νερό
- αλάτι , πιπέρι, (καυτερό κοκκινοπίπερο)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανο
- ξύσμα λεμονιού οπωσδήποτε
- Ξεπαγώνουμε τα καλαμαράκια και χωρίζουμε το κεφάλι, το υπόλοιπο σώμα το κάνουμε ροδέλες, βγάζουμε την ταινία.
- Τα πλένουμε καλά και τ'αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλας ή σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια, μετα το σκόρδο για λίγο.Τα αποσύρουμε απο την κατσαρόλα και βάζουμε να σωτάρουμε τα καλαμαράκια 3 λεπτά περίπου.
- Ξαναβάζουμε τα κρεμμύδια, προσθετουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά πάρα πολύ.
- Ρίχνουμε και το κριθαράκι και το σωτάρουμε ένα δυο λεπτά και αυτό. Αλατοπιπερώνουμε.Ανακατεύουμε συνεχώς.
- Ρίχνουμε το ζεστό νερό λίγο καθε φορά και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο και ξύσμα λεμονιού.
- Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι.