Δηλαδή περισσότερο ρύζι και λιγότερο σπανάκι.Πρόκειται για ένα χυλωμένο ρυζότο.
Υλικά
1/2 κιλό σπανάκι
1-2 κρεμμυδάκια χλωρά
μάραθο (ή αν δεν βρείτε , βάλτε άνηθο )
1 σκελίδα σκόρδο
λάδι
ντοματακια , και 1,5 κουταλιά της σούπας πελτέ
1,5 φλυτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα (πάντως οχι κίτρινο)
αλάτι , πιπέρι , κανέλλα
Πως φτιάχνετε
- Καθαρίζουμε τα σπανάκια απο τα έξω φύλλα αν χρειάζεται και κόβουμε την ρίζα
- Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό και "αφήνουμε τη βαρύτητα " να δράσει.Ενα κατακάθι χώματος θα δημιουργηθεί στον πάτο , γι αυτο και παρτα τα φυλλα σπανακιου στραγγιζοντας τα σε ένα άλλο δοχείο . Ξεπλύνετε τη λεκάνη , ξαναγεμίστε νερό , βάλτε τα φυλλα και αφήστε τα πάλι.
- Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα βράστε αρκετό νερό , μέσα στο οποίο βουτήξτε τα φύλλα όταν είναι πλυμένα καλά.
- Αφήστε τα 1 λεπτο και βγάλτε τα σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν . 'Οταν κρυώσουν λίγο και με τη βοήθεια μιας πηρούνας , τεμαχίστε τα ζεματισμένα φύλλα ,όχι πολυ ψιλά.
- Σε κατσαρόλα βάλτε λαδι και σωτάρετε ελαφρά το κρεμμυδάκι με το σκόρδο .Προσέξτε καίγονται πολύ εύκολα.Μετρια φωτιά
- Ρίξτε τα τεμαχισμένα φύλλα , το μάραθο , τα αλατοπίπερα την κανέλλα. Ανακατεψτε λιγάκι . Προσθέστε τα ντοματάκια (οσο σας αρέσει ) , τον πελτέ .
- Ήρθε η ώρα να βάλετε νερό , 3 φλυτζάνια του τσαγιού , ίσως 3,5 αν τα ντοματάκια είναι στεγνά.
- Μόλις ζεσταθεί το νερό ,προσθέστε 1,5 φλυτζάνι ρύζι .
- Δεν φεύγετε , είστε εκεί και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα . Ενα δυο λεπτα αφού πάρει βράση κλείνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό στη ζεστή εστία ,κλεισμένο με το καπάκι του . Το ρύζι θα τραβήξει τα υγρά και θα γίνει μια χαρά . Μετα απο λίγο ανακατέψτε ξανά , ίσως θέλει λιγάκι νερό .
Προσέξτε ..
Τα παιδια δεν τα ξεγελάτε . Μην ...λείπετε οταν το μαγειρεύετε.
Πρέπει το ρύζι να χυλώσει σωστά ,να μην στεγνώσει τελείως , αλλα να μην έχετε και μια θάλασσα νερό . Να εχει τη σωστή αναλογία μυρωδικών , μπαχαρικών και λαδιου.
Ενα πιάτο που εύκολα μπορεί να γίνει απαράδεκτο και να μην θέλουνε να το ξαναφάνε ποτέ.