Το αγαπημένο γλυκό της μαμάς μου . Απλά υπέροχο .
Καλέστε φίλους και απολαύστε το όσο είναι της ημέρας.
Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
Υλικά κρέμας:
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (1κουπα τσαγιού)
- 1 λίτρο γάλα (5 κούπες)
- 150 γρ. ζάχαρη (3/4 κούπα τσαγιού)
- 4 αυγά
- 70 γρ. βούτυρο (1/3 κούπα τσαγιού)
- 1 βανίλια
- ξύσμα λεμονιού
- 450 γρ φύλλο κρούστας
- βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
- 500 γρ .ζάχαρη (2+1/2 κούπες τσαγιού)
- 200γρ νερό (1κουπα τσαγιού)
- χυμό ενός λεμονιού
- λίγες φλούδες λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Βάζετε σε κατσαρόλα το γάλα , προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξύσμα , ανακατεύετε.
- Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
- Σε ένα μπόλ χτυπάτε για λίγο τα αυγά , ρίχνετε και ελάχιστο αλάτι και τα αφήνετε να περιμένουν.
- Όταν πάρει βράση το γάλα, ρίχνετε το βούτυρο, ρίχνετε τη βανίλια και το σιμιγδάλι σαν βροχή ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Όταν η κρέμα δέσει , αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
- Ρίχνετε τα αυγά στην κρέμα με ροή σαν κορδόνι, ενώ ανακατεύετε με το σύρμα δυνατά και γρήγορα (χρειάζεται κάποιος να σας βοηθήσει σ'αυτή τη φάση) .
- Αφήνετε την κρέμα να ηρεμήσει και ετοιμάζετε τη κάτω στρώση των φύλλων στο ταψί.
- Αλείφετε το ταψί και τα φύλλα (περίπου 5) με λιωμένο βούτυρο .
- Φροντίστε να αφήνετε φύλλο να περισσεύει πάνω στα τοιχώματα του ταψιού .
- Ρίξτε την κρέμα και γυρίστε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω της, ώστε να δημιουργηθεί μια θήκη.
- Συνεχίστε καλύπτοντας την κρέμα με άλλα 5 φύλλα .Φύλλο βουτύρωμα κλπ
- Τα πάνω φύλλα πρέπει να έχουν επιφάνεια όση και το ταψί.
- Τέλος, βουτυρώνεται και τα πάνω φύλλο ελαφρά και χαράζεται τα κομμάτια με μυτερό μαχαίρι.
- Ραντίζετε την επιφάνεια με νερό .
- Ψήνετε στους 180ο C για 40 - 50 λεπτά.
Σιρόπι
Σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά .
Μετρήστε 5 λεπτα απο την ώρα που αρχίζει ο βρασμός
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και να το ρίξετε στο γλυκό , οταν το βγάλετε απο τον φούρνο και είναι ακόμα ζεστό.
Περιμένετε να απορροφήσει το σιρόπι του , να σφίξει η κρέμα και απολαύστε το .
Μπορείτε να ρίξετε σκόνη κανέλα στο κομμάτι οταν το σερβίρετε.