Αρνάκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας


Αλλιώς χιουνκιαρ μπεγιεντι. Καλό μαγειρεμένο αρνάκι με βελούδινο πουρέ μελιτζανας.Αν μάλιστα οι μελιτζάνες έχουν ψηθεί στα κάρβουνα ή στη φλόγα πχ υγραερίου ή στο γκαζάκι , ακόμα καλύτερα, παίρνουν το άρωμα του καπνιστου.Γινεται και με μοσχάρι αντί για αρνί.

Υλικά

1,5 κιλό αρνάκι σε μικρές μερίδες 

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 

1 σκελίδα σκόρδο 

Ελαιόλαδο 

Ντοματάκια ψιλοκομμένα 

Αλάτι, πιπέρι , 

1 ξυλάκι κανέλα,

 4_5 σπόροι μπαχάρι 

4_5 καρφάκια γαρύφαλλο 

(Λίγη πάπρικα γλυκιά προαιρετικά)

(Αν θέλετε σβήστε με κόκκινο κρασί για έξτρα γεύση)

Για τον πουρέ μελιτζάνας 

 3-4 μεγάλες μελιτζάνες ψημένες , καλά στραγγισμένες από τα υγρά τους

Μπεσαμέλ, κρέμα γάλακτος 

Για τη μπεσαμέλ 

2 κουταλιές σούπας αλεύρι 

2 κουταλιές σούπας βούτυρο 

σχεδόν 1 ποτήρι γάλα και 3-4  κουταλιές κρέμα γάλακτος

αλάτι, πιπέρι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο 

100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη 


Πώς φτιάχνεται 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωταρουμε το κρέας σε δύο δόσεις , να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις μεριές του.Αποσυρουμε το κρέας σε μια πιατέλα, ενώ στην κατσαρόλα και σε πιο χαμηλή φωτιά σωταρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε και το σκόρδο. Όταν μειώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε και το σκόρδο και σε λίγο ρίχνουμε και τα ντοματάκια μαζί με τα μπαχαρικά. (Αν θέλουμε να σβήσουμε με λίγο κρασί θα το κάναμε πριν τα ντοματάκια).

Προσθέτουμε τα κομμάτια κρέατος , καλύπτουμε με ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβρασει μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

Στη συνέχεια ψήνουμε τις μελιτζάνες. 

Για ψήσιμο στο γκρίλ

Προθερμαινουμε το γκριλ.Αφού πλύνουμε και σκουπίσουμε τις μελιτζάνες τις τρυπάνε με ένα πηρούνι  ολόγυρα μερικές φορές και τις βάζουμε σε σχάρα , να μην πατάνε στο ταψι. Το ταψί το βάζουμε κάτω από την σχάρα να μαζεύει τα υγρά που θα βγουν.Ψήνουμε για 10 με 15 λεπτά από τη μια μεριά και 10 λεπτά και από την άλλη .Όταν μαλακώσουν , αποσύρουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν τα υγρά τους.

Όταν κρυώσουν την κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε τη σάρκα με ένα κουτάλι. Αν χρειαστεί και πάλι τις στραγγίζουμε. Πρέπει η σάρκα της μελιτζάνας στεγνή να μπει στη μπεσαμέλ που έχουμε ετοιμάσει. 

 Την κόβουμε σε κομματάκια, προσθέτουμε στη μπεσαμέλ και στο τέλος το τυρί  . 

Μια αναλυτική περιγραφή να ψήσουμε τις μελιτζάνες στο γκαζάκι θα βρούμε στο γαστρονόμο εδω