Ανάλαφρο, σιροπιαστό, όχι πολύ γλυκό, αρωματισμένο με ινδική καρύδα, βανίλια και λεμόνι.Υπέροχο όταν είναι κρύο.
Υλικά ( για ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκατ.)
Πως φτιάχνεται
Σιρόπι
Υλικά ( για ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκατ.)
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. σιμιγδάλι
- 150 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου ή ηλιέλαιο
- 150 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. ινδική καρύδα τριμμένη
- 200 γρ. γιαούρτι
- 20 γρ. baking powder ( 1 φακελάκι)
- 4 αυγά, χωριστά τους κρόκους απο τα ασπράδια
- 2 βανίλιες , μια πρέζα αλάτι
- ξύσμα λεμονιού
- 250 γρ. ζάχαρη
- 380 γρ. νερό
- 1 φλούδα λεμόνι
- λίγες σταγόνες λεμόνι
Πως φτιάχνεται
- Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και στην συνέχεια το αλευρώνετε και το αφήνετε να περιμένει.
- Σε ένα μπόλ χτυπάτε τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε μαρέγκα.
- Στη συνέχεια χτυπάτε σε ένα άλλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Ρίχνετε έναν, έναν τους κρόκους των αυγών, περιμένετε κάθε φορά να απορροφηθεί, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
- Μειώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το γιαούρτι., το ξύσμα την καρύδα.
- Προσθέτετε στο αλεύρι το baking.
- Τώρα στο μίγμα των υλικών προσθέτετε λίγο απο το αλεύρι, μετα λίγο απο το σιμιγδάλι, λίγο απο την μαρέγκα , δεν χτυπάτε πλέον με το μίξερ, αναδιπλώνετε απαλά με μια μαρίζ ή μια κουτάλα..
- Βάζετε στο ταψάκι και στην συνέχεια σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα.Σε τέτοια θέση ώστε να περνά αέρα και απο τον πάτο του ταψιού , για να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Ο χρόνος ψησίματος είναι 40 ή 45 λεπτά.
- Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο ετοιμάζεται το σιρόπι.
Σιρόπι
- Βάζετε όλα τα υλικά να βράσουν για 5 λεπτά.
- Όταν βγάλουμε το ταψάκι απο το φόρνο , χαράσσουμε τα κομμάτι και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο ζεστό γλυκό.(ετσι πρέπει σε αυτη τη συνταγή).
- Πασπαλίζουμε με ινδική καρύδα.Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιροπάκι του.