Υπέροχες ζουμερές μπριζόλες φτιαγμένες σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι με καπάκι. Με σάλτσα μουστάρδας. Ετοιμάστε συνοδευτικό της αρεσκείας σας και απολαύστε ένα κλασικό φαγητό σε νέα εκδοχή από τον Άκη.
Υλικά
- 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. κοφτή αλεύρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο με μαχαίρι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 100 γρ. κρασί λευκό
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. μέλι
- 400 γρ. νερό
- 1 κύβο κότας (προαιρετικά)
- ρίγανη, δεντρολίβανο, μουστάρδα απαλή.
Πως φτιάχνονται
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι ή μια πλατειά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
- Βάζουμε στις μπριζόλες αλάτι, πιπέρι, το αλεύρι και ανακατεύουμε για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια από τις μπριζόλες με το αλεύρι,(ας είναι λίγο το αλεύρι έτσι πρέπει).
- Τις σοτάρουμε 4-5 λεπτά για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Στο τηγάνι, όπως έμεινε από τις μπριζόλες, βάζουμε άλλη 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα σοτάρουμε, να μελώσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, μέλι, νερό, τον κύβο.
- Βάζουμε πάλι τις μπριζόλες, ρίγανη και καλύπτουμε με το καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Συνοδεύουμε με ρύζι ή με πατάτες πουρέ.
Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη.
Το συνοδευτικό της φωτογραφίας είναι με σιτάρι και λαχανικά, υπάρχει στη σελίδα του Άκη.