Ανάποδο κέικ μήλου εξαιρετικό, με καραμέλα βουτύρου πάνω στην οποία στρώνουμε φέτες
μήλου.Καλύτερα να έχουμε μια φόρμα κέικ με σούστα.
Υλικά
Για τον πάτο της φόρμας , στον οποίο θα σχηματιστεί καραμέλα βουτύρου
μήλου.Καλύτερα να έχουμε μια φόρμα κέικ με σούστα.
Υλικά
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο (8 κουτ. σούπας)
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη (225 γραμμάρια)
- 2 αυγά
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα (110 γραμμάρια)
- βανίλια
- 2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι (240 γραμμάρια)
- 3 κουταλάκια κοφτά μπαίκιν πάουντερ
- μια πρέζα αλάτι
Για τον πάτο της φόρμας , στον οποίο θα σχηματιστεί καραμέλα βουτύρου
- 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη (110 γρ)
- 4-5 μήλα κομμένα σε ωραίες λεπτές φέτες
- 2 κουταλάκια γλυκού κανέλλα
- Σταφίδες και αμύγδαλα , αν θέλετε.
- Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνει σχεδόν λεία κρέμα, τότε θα έχουν λιώσει οι κόκκοι της ζάχαρης.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίχνουμε και τη βανίλλια.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν και το αλάτι.
- Προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών, διαδοχικά, μια το γάλα, μια το αλεύρι μέχρι να τελειώσουν, ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι.
- Ετοιμάζουμε μια φόρμα κέικ με σούστα :
- Το πλαϊνό μέρος της : το βουτυρώνουμε , το βάζουμε λίγο στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο, πασπαλίζουμε ολόγυρα με λίγο αλεύρι.
- Τον πάτο της φόρμας : τον αλείφουμε με βούτυρο
- Συναρμολογούμε τη φόρμα, να εφαρμόσει καλά, για να μην τρέξει καραμέλα που θα σχηματιστεί μέσα στο φούρνο.
- Πασπαλίζουμε τον πάτο μόνο με τη μισή ζάχαρη απο το 1/2 φλυτζάνι τσαγιού .
- Τοποθετούμε τις φέτες μήλου κυκλικά στον πάτο έτσι ώστε να μισοσκεπάζει η μία την άλλη καλύπτοντας όμορφα όλη την επιφάνεια.(Αυτή θα είναι η όψη του κέικ μετά).
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα, ρίχνουμε λίγες σταφίδες και λίγα αμύγδαλα αν θέλουμε.
- Τώρα ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα.
- Ψήνουμε σε αέρα 150 -160 βαθμούς , ή αντιστάσεις 170 -180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
- Όταν το βγάλουμε , περιμένουμε λιγάκι και ξεφορμάρουμε ανάποδα σε πιατέλα.
Σχόλια
Μην αργήσετε να το ξεφορμάρετε για θα στερεοποιηθεί η καραμέλα.