Βασική συνταγή για κοκκινιστό μοσχάρι .Μπορεί να συνοδευτεί απο ρύζι , ή ζυμαρικά , ή πατάτες τηγανητές .
Υλικά (4 άτομα)
Υλικά (4 άτομα)
- 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε τετραγωνάκια
- 2 καρώτα και μαϊντανό (προαιρετικά)
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 2 γεμάτες κουταλιές πελτέ
- αλάτι , πιπέρι , κανέλα, γαρύφαλο, μπαχάρι
- 1 κουτάλι της σουπας περιπου ξυδι μπαλσάμικο (άν εχετε)¨η μισο ποτηράκι κρασί (ή τιποτα απο τα δύο)
- ελαιόλαδο , νερό
Πως γίνεται
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε αρκετό ελαιόλαδο και αφου ζεσταθει λίγο προσθέτετε το κρέας να σωταριστεί . Στη συνέχεια το βγάζετε σε ένα πιάτο και στο λάδι προσθέτετε τωρα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφου σωταριστουν λίγο προσθετετε τα καρώτα (σε φετάκια) . Γυρίζετε 2-3 φορές προσθέτετε το κρέας ξανά και αφου ανεβεί η θερμοκρασία του φαγητού σβήνετε με το μπαλσάμικο.
- Αλατοπιπερώνετε και βάζετε 3-4 καρφάκια γαρυφαλο , 3-4 κόκκους μπαχάρι ,1/2 κουταλάκι του γλυκου κανέλα.Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλυτζάνι νερό.Βάζετε ακόμα 2-3 φλυτζάνια νερό , να σκεπαστεί καλά το κρέας . (Αν το μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας θέλει λιγότερο νερό).Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και όταν πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια ταχύτητα .Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει περί την 1 1/2 ώρα .
- Κατα καιρούς πιάνετε την κατσαρόλα απο τα χεράκια της και την περιστρέφεται ώστε να μην κολλήσει το φαγητό στον πάτο (είπαμε οχι δυνατή φωτιά).
- Λιγο πριν το τέλος προσθέτετε μαϊντανο ψιλοκομμένο .
- Αν νομίζετε οτι τοκρέας δεν έχει μαγειρευτεί ακόμα ( το τσιμπάτε με ένα πηρούνι)και έχει μείνει πολύ λίγη και πηχτή σάλτσα , για να μην κολλήσει το φαγητό προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ακομα.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ( που βάζετε στη φωτιά ) ρίχνετε λίγο λάδι και μετα το ρύζι .Ανακατεύετε και βλέπετε το ρύζι να γίνετε σιγά σιγά πιό διάφανο.
- Προσθέτετε 4 φλυτζάνια νερό και 1/2 φλυτζάνι απο το ζωμό του κρέατος που βράζετε πιο δίπλα .
- Αλατοπιπερώνετε . Αφήνετε να σιγοβράσει σε πολυ χαμηλή φωτιά για 15' - 20' περίπου, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα κουζίνας (που να μην έχει μυρωδιά απο απορυυπαντικό ή μαλακτικό), για να τραβήξει τους ατμούς και σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε 5΄-6'.