Παραδοσιακό καλοκαιρινό φαγητό φούρνου . Υπάρχουν πολλές παραλλαγές . Σας προτείνω την απλούστερη εκδοχή. Δεν ανακατεύονται πάρα πολλά υλικά μαζί και είναι η γεύση του είναι εξαιρετική.Εύκολο φαγητό , θέλει αρκετή ώρα προετοιμασία , αλλά αξίζει τον κόπο.Τρώγεται και ζεστό και κρύο.
Υλικά για 6 άτομα
( μεγάλο ταψί )
- 10 κολοκυθάκια
- 5-6 πατάτες
- 3 ντομάτες ώριμες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- αλάτι , πιπέρι, κανέλα
- λάδι
- 2 φλυτζάνια νερό
Πως φτιάχνεται
- Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λοξές φετούλες και τα ρίχνουμε σ΄ένα ταψί.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες , τις κόβουμε κατα μήκος και μετα σε φετούλες .Τις ρίχνουμε στο ταψί επίσης .( Οι πατάτες θέλουν περισσότερο χρόνο ψησίματος απ΄οτι τα κολοκυθάκια , προσέξτε να μην τις κόψετε σε χοντρές φέτες).
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες-ανοίγουμε τις ροδέλες , το σκορδο σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στο ταψί.
- Χοντροκόβουμε στο μπλέντερ ή με τον τρίφτη στην χοντρή μεριά τις φρέσκιες ντομάτες , ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο ταψί.
- Διαλύουμε στο νερό τον πελτέ και περιχύνουμε τα λαχανικά .
- Ηρθε η ώρα για αλατι , πιπέρι , κανέλα .
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά .
- Περιχύνουμε με αρκετό ελαιόλαδο τα υλικά . (Χρειάζεται ισορροπία, να μην κολυμπάνε στο λάδι , αλλα ουτε να γίνουν σαν βραστά, εδώ βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας αυτού του απλού φαγητού).
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο που το στερεώνουμε στο χείλος του ταψιού (να μην ακουμπα το φαγητό) σαν καπάκι .
- Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην προτελευταία θέση, στους 210 - 220 βαθμους Κελσίου.Καλύτερα να μην το βάλουμε στον αέρα, στεγνώνει πολύ .
- Ψήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένο με το αλουμινόχαρτο και έπειτα για άλλη μισή περίπου ανοικτό .
Καλή σας όρεξη.