Λαχταριστοί λουκουμάδες , είτε συνοδεύουν καφέ είτε συνοδεύονται απο παγωτό, πάντα επιθυμητοί.
Υλικά
πως φτιάχνονται
Μεταφέρουμε τους λουκουμάδες σε μια πιατέλα , περιχύνουμε με αρκετό μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.Μια διαφορετική πρόταση είναι με λιωμένη σοκολάτα .
Τρώγονται φρεσκοτηγανισμένοι . Το καλοκαίρι συνοδεύονται θαυμάσια και απο μπάλες παγωτού.
Υλικά
- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 12 γραμμάρια. μαγιά νωπή ( 1/2 πακετάκι )
- 1/4 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- ελάχιστο αλάτι
- περίπου 1 φλυτζανι νερό
- αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα (μπορείτε να βάλετε και ελαιόλαδο αλλα γίνονται πιο βαρείς)
- μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα (παραδοσιακά) ή με λιωμένη (σε μπαιν μαρί) σοκολάτα
πως φτιάχνονται
- Σέ ένα μπόλ διαλύουμε την μαγιά με ένα ποτήρι ελαφρά χλιαρό νερό ( είναι προτιμότερο το νερό να έχει θερμοκρασία δωματίου , παρά να είναι ζεστό γιατί θα καταστραφεί η μαγιά ).
- Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο , λίγο νερό, ανακατεύοντας ελαφρά , μέχρι να γίνει παχύς χυλός.
- Αλατίζουμε.
- Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο, σε ένα μέρος προστατευμένο σε ζεστό μερος να φουσκώσει για περίπου 1/2 ώρα.
- Η ζύμη πρεπει να είναι αφράτη , με πολλες τρύπες.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό αραβοσιτέλαιο ( τόσο όσο να σκεπάζονται οι λουκουμάδες που θα ρίχνουμε μέσα στο λάδι).
- Την βάζουμε στην φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί το λάδι.Δοκιμάζουμε ποτε ειναι στην σωστή θερμοκρασία ρίχνοντας μια μικρή ποσότητας ζύμης, πρέπει να δημιουργούνται φουσκάλες γύρω της.
- Μέ ένα κουτάλι παίρνουμε ποσοτητα όσο ένα κάστανο και την ρίχνουμε μέσα στο λαδι .
- Επαναλαμβάνουμε πολύ γρήγορα ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της κατσαρόλας.
- Προσέχουμε την φωτιά , ίσως πρέπει να την χαμηλώσουμε λίγο .Οι λουκουμάδες πρέπει να χορεύουν μέσα στο λάδι.αν χρειαστεί τους αναποδογυρίζουμε .
- Όταν είναι ετοιμοι -έχουν κάνει μιά χρυσαφί κρούστα- τους βγάζουμε σε μια πιατέλα πανω σε χαρτί κουζίνας με μια τρυπητή κουτάλα . Πρέπει να κάνουμε γρήγορα .
- Ρίχνουμε τους επόμενους για τηγάνισμα .