Με κιμά, λαχανικά και ελαφριά σάλτσα ντομάτας με βασιλικό χωρίς μπεσαμέλ. Μια πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου πιάτου.
Υλικά
1 πακέτο κανελόνια (24 κομμάτια)
για τη γέμιση
- 600-700 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
- 1/2 κόκκινη πιπεριά
- 1 καρώτο
- 1/2 πράσο 'η ολόκληρο άν είναι μικρό
- λίγο σέλινο
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι , μπαχάρι
για τη σάλτσα
- 1 κουτί χυμός ντομάτας
- λίγο νερό
- 1 κλωναράκι φρέσκου βασιλικού
Πως φτιάχνονται
- Σε μιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
- Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και με τα υπόλοιπα υλικά.Μετά προσθέτουμε και τον κιμά να πάρει και αυτός χρώμα.Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε μερικούς κόκκους μπαχάρι και 2 γεμάτες κουταλιές ντομάτα πελτέ.Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε και λίγο νερό.Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα. Πρέπει να μείνει στεγνός στο τέλος.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την ελαφριά σάλτσα:
- Σε μια άλλη κατσαρολίτσα βάζουμε τον χυμό ντομάτας , τον βασιλικό , λίγο αλάτι και λίγο νερό και τα αφήνουμε και αυτά να σιγοβράσουν.
- Παίρνουμε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ που να χωράει τα κανελόνια. Πρέπει να έχετε δοκιμάσει από προηγούμενα αν χωράνε.
- Με ένα κουταλάκι γεμίζετε το κάθε ένα απο τα κανελόνια ενώ το άλλο μέρος τους πατά μέσα στην κατσαρόλα.Τα αραδιάζετε το ένα δίπλα στο άλλο.
- Περιχύνουμε με την σάλτσα ντομάτας και με το γάλα. Από πάνω ρίχνουμε τυρί γκούντα. Αν τα υγρά που βάλατε δεν σκεπάζουν επαρκώς τα κανελόνια (περίπου κατά τα 3/4) συμπληρώστε και λίγο νερό.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.Τα τελευταία λεπτά αφαιρούμε το κάλυμμα. Αφήνουμε λίγο τα φαγητό να ξεκουραστεί πριν σερβίρουμε.