Παραδοσιακά κουλουράκια αμμωνίας.Με βανίλια Αφράτα και υπέροχα.
Υλικά
Πως φτιάχνονται
Υλικά
- 700 - 750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 15 γ. αμμωνία
- 1/2 φλυτζάνι γάλα
- 2 βανίλιες
- αυγό με λίγο γάλα ( για το άλειμμα)
Πως φτιάχνονται
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Τα ασπράδια τα χτυπάμε με το μίξερ σε σφικτή μαρέγκα και τα αφήνουμε να περιμένουν.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη , να γίνουν μια ωραία άσπρη κρέμα .
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε σε αυτό την αμμωνία ενώ είμαστε πάνω από το μπολ, θα αφρίσει αρκετά να μην μας χυθεί έξω.Ανακατεύουμε .
- Συνεχίζουμε βάζοντας αλεύρι εναλλάξ με ασπράδια ανακατεύοντας με το γάντζο ή με το χέρι μας. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί ώστε να μπορέσουμε να πλάσουμε τα κουλουράκια, περίπου μισή ώρα.
- Φτιάχνουμε κορδόνια ίσου πάχους και ίσου μήκους για να έχουμε ισομεγέθη κουλουράκια.
- Τοποθετούμε σε ρηχά ταψιά (λαμαρίνες) που τους έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.
- Αλείφουμε την επιφάνεια των κουλουριών με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα .
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 160 σε αερόθερμο ή 170 στις αντιστάσεις για 20 με 30 λεπτά.