Το πιο γνωστό ελληνικό φαγητό. Με μελιτζάνες ψημένες στο φούρνο.Υπάρχει και η εκδοχή που θέλει τις μελιτζάνες τηγανισμένες, αλλα επειδή απορροφούν πολύ λάδι, την αποφεύγουμε.
Η προετοιμασία του φαγητου έχει τις εξης φάσεις :
Η προετοιμασία του φαγητου έχει τις εξης φάσεις :
- Μαγείρεμα σάλτσας κιμά
- Ψήσιμο μελιτζάνας
- Ετοιμασία σάλτσας μπεσαμέλ
- Στήσιμο σε ταψί (όλα αυτά περιπου 3/4 της ώρας)
- Ψήσιμο στο φούρνο ( 1/2 ώρα , ισως και λίγο παραπανω)
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι
- φρυγανιά τριμμένη για πασπαλισμα
- ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
Για τη σάλτσα κιμά: - 3 ποτήρια φρέσκο γάλα
- 7 κουταλιές σούπες αλεύρι
- 5 κ.σ. βούτυρο
- 2 αβγά χτυπημένα ελαφρά
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο για να σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον.Δεν τον ανακατεύουμε συνέχεια.
Αφήνουμε να ψηθεί 7΄-8΄και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο αφήνουμε άλλα 5΄-6΄
Ρίχνουμε το βαλσαμικό.Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
Τις ντομάτες και τον πελτέ.Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τη σάλτσα και την αφαιρούμε.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 20΄-25, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Για τις μελιτζάνες
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε φέτες πάχους 1 δάχτυλο.
Σε λαμαρινοταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνες, τις οποίες έχουμε αλείψει με λάδι.Αν θέλουμε αλατίζουμε ελαφρά.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10΄.
Για την μπεσαμέλ:
δείτε εδώ
Ρίχνουμε 2 κουταλιές από την μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.
Στήσιμο:
Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο και ρίχνουμε μια γεματη κουταλιά μπεσαμέλ την απλώνουμε, για να εχει καλό πάτο κάθε κομμάτι μουσακά.
Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το ½ τυρί.
Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τον υπόλοιπο κιμά.
Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά .Πασπαλίζουμε την επιδάνεια με φρυγανιά, περιχύνουμε μέ ελαχιστο λάδι (σαν "κορδόνι").
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορουν να κοπούν ωραία κομμάτια. Τρώγεται καλύτερα λίγο πιο κρύος.