Υλικά
- 1 κιλό μπάμιες
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 4 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1 ή 2 κουταλιές πελτε ντομάτας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι στον τρίφτη)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα , αρκετό ξίδι καλης ποιότητας
- περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- Καθαρίζετε τις μπάμιες, αφαιρώντας με μικρό κοφτερό μαχαίρι το πάνω μέρος απο το κοτσάνι, περιστρέφοντας την κάθε μπάμια χωρις να φανερωθει το εσωτερικό της ( δεν το κόβουμε κάθετα) .
- Τις πλένετε 2-3 φορες , σε μια λεκάνη με πολυ νερό.
- Τις στραγγίζετε ,τις αλατίζετε ελαφρά , τις περιχύνετε με ξίδι.
- Τις βάζετε σε ένα ταψί απλωμένες , σκεπάζετε το ταψί με ένα κομματι τούλι (ή οτι άλλο ελαφρό υφασμα διαθέτετε) και τις αφήνετε για 1/2 με 1 ώρα στον ήλιο .Εναλλακτικά τις μαραίνετε σε ελαφρά ζεστό φουρνο (φυρω στους 50 βαθμους) .Σκεφτείτε ο καλοκαιρινός ήλιος είναι γυρω στους 35-40 βαθμους Κελσίου.
- Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Προσθέτετε το κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες να σωταριστεί.
- Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο , προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πελτέ .
- Ρίχνετε αρκετό νερό και αφήνετε το κοτόπουλο να σιγομαγειρευτεί για περιπου 20-30 λεπτα.
- Εν τω μεταξύ , οι μπαμιες είναι "μαραμένες" απο τον ήλιο (ή τον φουρνο).Εχετε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμους . Σε ένα ταψί βάζετε τις μπάμιες και το ζουμί απο το κοτόπουλο , αν θέλετε ρίχνετε λιγο πιπερι , κανελα , μαϊντανο και τα ανακατεύετε.Σκεπάζετε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο.¨Η χρησιμοποιείστε γάστρα.
- Βάζετε το ταψί στο φουρνο και επιτηρείτε το μαγείρεμα ανακατεύοντας τις μπάμιες.
- Σε 1/2 ώρα προσθέτετε και το κοτόπουλο και συνεχίζεται το ψήσιμο . Προσοχή στα υγρά του φαγητού , θέλετε να μείνει με σάλτσα.
- Αφήστε το ταψί ακάλυπτο λίγο πριν το τέλος.