Δροσερή σαλάτα ρυζιού που μπορει να φαγωθεί και σαν ελαφρύ γεύμα . Ενα τυπικό ιταλικό πιάτο με πολλές παραλλαγές (insalata di riso classica) , εδώ σε ελληνική εκδοχή . Εξαιρετικό συνοδευτικό μπιφτεκιών ή κοτόπουλου σχάρας.Σερβίρεται αν θέλετε και με μαγιονέζα.
Επίσης μπορείτε να την φτιάξετε για πικ νικ.
Υλικά (4 άτομα)
4 λουκάνικα Φραγκφούρτης
200 γρ τόννος (κονσέρβα λαδιού)
150γρ γραβιέρα ή έμμενταλ
150 γρ ντοματάκια σαλάτας μικρά ( αν θέλετε να βάλετε ντομάτες , μόνο την σάρκα )
2-3 αγγουράκια μικρά (ή 1 μεγαλο χωρίς τους σπόρους)
1 πιπεριά πράσινη
1 μικρό κρεμμύδι ή κρεμμυδάκι χλωρό ( αν είναι να μείνει στο ψυγείο ,παραλείψτε το , λογω δυσάρεστης μυρωδίας)
300γρ ρύζι νυχάκι βρασμένο
αλάτι , λίγο ελαιόλαδο , σταγόνες καλού ξυδιού
Πως φτιάχνεται
Στην Ιταλία βάζουν στην σαλάτα αυτή συνήθως αγγουράκια τουρσί , καλαμπόκι ή και αγγινάρες τουρσί , ελιές , αρακά (που τον βράζουν μαζι με το ρύζι) .Αλλωστε το ρύζι είναι μια βάση για πολλούς πειραματισμούς .
Επίσης μπορείτε να την φτιάξετε για πικ νικ.
Υλικά (4 άτομα)
4 λουκάνικα Φραγκφούρτης
200 γρ τόννος (κονσέρβα λαδιού)
150γρ γραβιέρα ή έμμενταλ
150 γρ ντοματάκια σαλάτας μικρά ( αν θέλετε να βάλετε ντομάτες , μόνο την σάρκα )
2-3 αγγουράκια μικρά (ή 1 μεγαλο χωρίς τους σπόρους)
1 πιπεριά πράσινη
1 μικρό κρεμμύδι ή κρεμμυδάκι χλωρό ( αν είναι να μείνει στο ψυγείο ,παραλείψτε το , λογω δυσάρεστης μυρωδίας)
300γρ ρύζι νυχάκι βρασμένο
αλάτι , λίγο ελαιόλαδο , σταγόνες καλού ξυδιού
Πως φτιάχνεται
- Βάζουμε το ρύζι σε αρκετό νερό και το βράζουμε ( προσοχή , να μην λασπώσει)
- Εν τω μεταξύ κόβουμε τα υλικά σε κομματάκια.
- Στραγγίζουμε τον τόνο απο το λάδι του και τον κομματιάζουμε και αυτόν. (Αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλες ντομάτες ή αγγούρι, τα κοβουμε σε κομματάκια , πεταμε τα σπόρια και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν)
- Σουρώνουμε το ρύζι . Ρίχνουμε και κρύο νερό πάνω του , όσο είναι στο σουρωτήρι . Αφήνουμε να στραγγίξει .
- Σε μια βαθιά σαλατιέρα ρίχνουμε το ρύζι (κρύο) και όλα τα υλικά .
- Αλατίζουμε , ρίχνουμε λίγο λάδι , ξύδι σταγόνες .
- Ανακατεύουμε καλά .
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη σαλάτα για περίπου μια ώρα στο ψυγείο .
Στην Ιταλία βάζουν στην σαλάτα αυτή συνήθως αγγουράκια τουρσί , καλαμπόκι ή και αγγινάρες τουρσί , ελιές , αρακά (που τον βράζουν μαζι με το ρύζι) .Αλλωστε το ρύζι είναι μια βάση για πολλούς πειραματισμούς .